image
Sursa foto: Tiraspol/Campania de înrolare

Biroul de reintegrare solicită MAI și PG să investigheze moartea recrutului împușcat în așa-numita armată de la Tiraspol

Biroul politici de reintegrare informează că s-a autosesizat în legătură cu moartea tragică, produsă la 16 iulie 2021, în regiunea transnistreană, când un tânăr de 19 ani, înrolat în așa numita armată transnistreană a fost împușcat în timpul unor pretinse exerciții.

Biroul politici de reintegrare solicită organelor de drept să investigheze acest incident în regim de urgență și totodată atrage atenția Oficiului Avocatului Poporului și partenerilor internaționali asupra necesității de a monitoriza acest caz în regim prioritar și de a acorda toate formele de asistență disponibile și relevante în acest sens.

Reprezentanții Chișinăului reamintesc că acesta nu este primul caz tragic, soldat cu pierderea de vieți umane, în circumstanțe suspecte, iar continuarea situațiilor de acest gen provoacă foarte mari îngrijorări și determină indispensabilitatea mobilizării eforturilor tuturor actorilor interni și externi cu pârghii de intervenție în vederea prevenirii și contracarării riscurilor ce duc la asemenea situații.

„Biroul condamnă cu vehemență acțiunile și activitățile ilegale desfășurate pe teritoriul Republicii Moldova și care prin caracterul lor iresponsabil expun la riscuri iminente viața și sănătatea cetățenilor, precum și le lezează drepturile lor inalienabile”, se mai arată în comunicatul emis de instituție.

Amintim că Alexandru Ceban, un tânăr de 19 ani, și-a pierdut viața, fiind împușcat la 16 iulie, în timpul unor exerciții militare. Administrația de la Tiraspol a calificat acest caz ca fiind un „accident”.

Anterior, Promo-LEX, organizație specializată în apărarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, a prezentat un studiu cu privire la consecințele încorporării forțate a tinerilor în structurile paramilitare din această regiune. Potrivit autorilor studiului, tinerii din stânga Nistrului, neavând remedii eficiente la îndemână sau o alternativă legală, de regulă, sunt forțați să aleagă între serviciul militar într-o structură paramilitară ilegală, închisoare și alte numeroase probleme.

Promo-LEX a descris mai multe exemple de cazuri de încălcare a drepturilor omului în cadrul acestor structuri și a atras atenția autorităților că încorporarea tinerilor a avut loc chiar și pe timp de pandemie, în primăvara anului 2020.

După războiul de pe Nistru, datorită susținerii necondiționate a Federației Ruse, administrația regiunii transnistrene s-a consolidat foarte mult. În paralel, pe parcursul anilor, în stânga Nistrului s-a dezvoltat un cadru juridic local: constituție, cod penal și alte norme speciale.

Astăzi, la o distanță de 29 de ani, regiunea transnistreană are un cadru juridic local consolidat, inclusiv prin prezența unei structuri militare impresionante – așa-numita „armată transnistreană”. Caracterul forțat al acestei structuri reiese, pe de o parte, din obligația absolută de încorporare a tinerilor în vârstă de 18-27 de ani într-o structură paramilitară care este din start ilegală, iar pe de altă parte, din sancțiunile drastice pe care le riscă persoanele ce încearcă să se împotrivească acestor reguli.

Cu alte cuvinte, cadrul juridic local reprezintă o capcană bine stabilită pentru tinerii din regiunea transnistreană doar pentru simplul fapt că au o anumită vârstă și au domiciliul în una dintre localitățile controlate de regimul de la Tiraspol.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: