Opt judecători, care au examinat omorul de la Elizaveta, vizați de proceduri disciplinare, depuse de Procuratură la CSM

Procurorul General a intentat și înaintat Consiliului Superior al Magistraturii proceduri disciplinare în privința a 8 judecători, care au examinat dosarul de învinuire a carabinierului care l-ar fi împușcat mortal pe un tânăr la Elizaveta.

Foto:

Concomitent, legalitatea acțiunilor procurorilor care susțin acuzarea în acest dosar, la fel urmează să fie verificată prin prisma procedurilor disciplinare demarate de Procuratura Generală.

Acțiunile survin după ce Procuratura Generală s-a autosesizat ca urmare a erorilor procedurale admise atât de judecătorii implicați în examinarea judiciară a cauzei, cât și de procurori, urmând a fi stabilit gradul de responsabilitate al fiecăruia.

Chiar dacă la finele anului trecut inculpatul a fost condamnat la 17 ani de închisoare, acesta urmează să fie eliberat acum din custodia organelor de drept, întrucât a expirat termenul legal de menținere a inculpatului în stare de arest preventiv.

Tragedia s-a produs pe 13 ianuarie 2020, când un tânăr de 23 de ani din satul Elizaveta, municipiul Bălți, a fost împușcat mortal într-o încăierare de către un ofițer din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri. Instanța de fond l-a condamnat pe inculpat la 17 ani de detenție, iar recent, prin decizia Curții de Apel Bălți, dosarul a fost întors la rejudecare din cauza unei erori de procedură admisă de magistrații de fond. Între timp, perioada de menținere a inculpatului în stare de arest a expirat, astfel încât acesta urmează să fie eliberat din detenție.


Pub