Rezultatele scrutinului parlamentar au ajuns pe masa magistraților constituționali

Comisia Electorală Centrală a trimis astăzi Curții Constituționale dosarul privind validarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Foto: UNIMEDIA

„Astăzi, 19 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală i-a trimis Curții Constituționale Raportul cu privire la rezultatele alegerilor anticipate din 11 iulie 2021, hotărârea cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, procesele-verbale privind totalizarea rezultatelor alegerilor, întocmite de organele electorale, precum și alte documente electorale în vederea validării mandatelor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova și a confirmării listelor candidaților declarați supleanți, în vederea confirmării rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate”, se arată într-un comunicat al CC.

Precizăm că, Comisia Electorală Centrală a validat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Decizia a fost votată astăzi, 19 iulie, cu opt voturi din partea membrilor CEC.

În conformitate cu procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate aprobat, Comisia a constatat că numărul de alegători incluși în listele electorale de bază este de 2 768 035, numărul de alegători incluși în listele suplimentare este de 284 568, iar în total la votare au participat 1 480 965 alegători. Rata participării alegătorilor la votare este de 52,30% la sută, ceea ce constituie mai mult de 1/3 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. În acest fel, CEC a considerat valabile alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Potrivit voturilor valabil exprimate obţinute de concurenţii electorali la scrutin și, reieșind din prevederile legislației electorale, au trecut pragul minim de reprezentare trei concurenți electorali - Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Politic „Șor”. Aprobând șirul descrescător de voturi valabil exprimate obținute de acești concurenți, CEC a stabilit numărul mandatelor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova ce le revin, după cum urmează: Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate – 63 de mandate; Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate; Partidul Politic „Șor” – 6 mandate.

În context, membrii Comisiei au hotărât atribuirea mandatelor pentru 101 deputați în Parlamentul Republicii Moldova concurenților electorali potrivit rezultatelor alegerilor și au declarat candidați supleanți candidații la funcția de deputat care nu au fost aleși potrivit rezultatelor scrutinului dat.

Tot astăzi, CEC a aprobat şi Raportul cu privire la rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.


Pub