Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Inundațiile catastrofale din Europa:…

VIDEO Inundațiile catastrofale din Europa: 189 de morți, sute de dispăruți și zeci de mii de oameni fără adăpost

Foto: Getty Images

Cel puțin 189 de oameni sunt morți și alte sute rămân dispăruți după ce inundații catastrofale au lovit zone întinse din vestul Europei, zeci de mii neputând să se întoarcă la casele lor și mulți au rămas încă fără acces la energie electrică și apă potabilă, scrie CNN.

Inundațiile, cauzate de precipitații fără precedent, au lovit părți din vestul Germaniei înainte de a se deplasa în Belgia și Țările de Jos învecinate. Mai multe zone din sudul Olandei rămân evacuate după ce râul Maas s-a ridicat la niveluri nevăzute în peste un secol sâmbătă. În Venlo, un oraș care se află chiar pe Maas, 10.000 de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele.

Creșterea rapidă a nivelului apei a forțat voluntarii și armata să concureze sâmbătă pentru a pregăti orașul pentru inundații. Au produs saci de nisip și au apărat împotriva inundațiilor, în timp ce inginerii s-au concentrat pe întărirea digurilor, după ce vineri a izbucnit un astfel de terasament în provincia Limburg de Sud, provocând inundații la scară largă în zonele înconjurătoare.

Pregătirea a dat roade – agenția regională de securitate Venlo a declarat că digurile și apărarea împotriva inundațiilor au avut loc peste noapte și că nu se așteptau la inundații majore. Între timp, în Germania, adevărata amploare a distrugerii aduse de inundații a fost dezvăluită pe măsură ce apa a scăzut în weekend, lăsând în urmă devastarea, noroiul și haosul.

Orașe întregi, linii de tren și drumuri au fost îndepărtate și cel puțin 158 de persoane au murit în ceea ce președintele german Frank-Walter Steinmeier a descris drept „cel mai grav dezastru natural” din ultimul secol. De departe, cele mai multe decese au fost raportate în vestul statului Rin-Palatinat, unde 110 persoane și-au pierdut viața, potrivit unui comunicat emis de poliția din Koblenz duminică.

În Belgia, Centrul național de criză a declarat duminică că situația se îmbunătățește treptat în toată țara și că zonele afectate de inundații sunt „în pericol iminent”. Potrivit acestuia, căutarea victimelor continuă și că cea mai mare preocupare în acest moment a fost lipsa de apă potabilă în unele dintre cele mai afectate zone. Cel puțin 31 de persoane au murit în țară, potrivit centrului.

„Operațiunile de salvare s-au încheiat, dar operațiunile de căutare sunt încă în desfășurare în mai multe zone”, a declarat centrul într-un comunicat. Inundațiile devastatoare au avut loc după ce părți din vestul Europei au cunoscut niveluri istorice de precipitații, cu o ploaie de peste o lună în 24 de ore.

Köln, în Renania de Nord-Westfalia, a înregistrat precipitații de 154 milimetri (6 inci) în cele 24 de ore până joi dimineață, ceea ce este aproape dublu față de media lunară pentru luna iulie de 87 milimetri. În cartierul Ahrweiler, 207 milimetri (8,1 țoli) de ploaie au căzut în numai nouă ore, potrivit Baza de date europeană a vremii severe. Ploile de ploaie au avut ca rezultat inundații extreme, nivelurile apei crescând în câteva minute.

Deși este prea devreme pentru oamenii de știință să spună cât de important a jucat schimbările climatice în provocarea acestei inundații, evenimentele de ploaie extremă, precum cele văzute în vestul Europei săptămâna aceasta, devin din ce în ce mai frecvente și mai severe.