Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un secretar de stat…

DOC Un secretar de stat al ministerului Sănătății solicită demararea evaluării pretendenților care vor să vină la conducerea a patru instituții medicale, peste o zi după ce a suspendat concursul. Reacția MSMPS

Foto: unica.md

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) Igor Curov a solicitat vineri, 16 iulie, de la „USMF Nicolae Testemițanu” demararea evaluării candidaților care vor să vină la conducerea a patru instituții medicale IMSP Spitalul Raional Ocnița, IMSP Institutul Oncologic, IMSP Institutul Mamei și Copilului, IMSP Policlinica Stomatologică Republicană, rechemându-l din concediul de odihnă pe responsabilul procesului de evaluare, Oleg Lozan, asta deși, joi, 15 iulie, a suspendat organizarea concursului.

În context, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian l-a somat public vineri, 16 iulie, pe secretarul de stat „să înceteze imediat aceste concursuri și să nu-și bată joc de procesul de tranziție”.

„Iată încă un exemplu prin care oamenii lui Dodon încearcă disperat să se instaleze în funcții pe ultima sută de metri (…) Este vorba de același Igor Curov care a câștigat concursul pentru funcția de director al Spitalului Clinic al ministerului Sănătății, pe care tot el l-a organizat. Pe această cale, îl somez public pe secretarul de stat Curov să înceteze imediat aceste concursuri și să nu-și bată joc de procesul de tranziție. Noua guvernare va anula aceste ordine abuzive”, a spus Marian într-o postare pe Facebook.

Cu referire la organizarea concursului pentru ocuparea funcției de director la patru instituții medicale, consiliera prezidențială în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, susține că, „pentru instituțiile în care ministerul este fondator, potrivit legislației, doar un ministru este în drept să facă numirile. Ministru, care astăzi lipsește”.

„O mică precizare pentru cei care nu cunosc legislația: Legea Ocrotirii Sănătății 411/1995, articol 4, punct (21 prim) stipulează foarte clar următoarele „Conducătorii instituţiilor medico-sanitare publice republicane, municipale, raionale sunt selectaţi prin concurs organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale şi sunt numiţi în funcţie de către persoana responsabilă a fondatorului (respectiv, ministru, primar al municipiului, președinte de raion). Eliberarea din funcţie a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice republicane, municipale, raionale se efectuează de către persoana responsabilă a fondatorului (respectiv, ministru, primar al municipiului, președinte de raion)”, a spus Nemerenco într-o postare pe Facebook.

Ziarul de Gardă l-a contactat pe secretarul de stat al MSMPS, Igor Curov, pentru o reacție la acest subiect, însă, acesta nu a răspuns la apelurile ZdG.

Într-un comentariu pentru ZdG, reprezentanții serviciului de presă al MSMPS au menționat că toate concursurile inițiate și desfășurate de MSMPS sunt în strictă conformitate cu prevederile Legii ocrotirii sănătății și că „trimiterile unor politicieni la atribuțiile unui Guvern aflat în demisie, în cazul respectiv sunt absolut eronate”.

„Întru respectarea legislației, MSMPS și-a îndeplinit obligațiunile funcționale prin emiterea actului normativ-departamental de suspendarea concursurilor și își execută atribuțiile impuse. În conformitate cu prevederile punctului 6² din Regulamentul privind numirea în funcţie pe bază de concurs a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1016/2016, Interimatul funcției de conducător al instituției medico-sanitare publice poate fi asigurat pentru o perioadă de cel mult 6 luni.

Având în vedere faptul că în cazul unor instituții, precum Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Raional Ocnița, etc., perioada de interimat a conducătorilor temporari ai instituțiilor respective a expirat sau urmează curând să expire, și activitatea medicală ale acestora, precum și cea administrativ – economică urmează să fie asigurată de către conducători cu atribuții depline, selectați pe bază de proceduri de concurs transparente și obiective, Ministerului doar îi revine sarcina legală de finalizare a procedurilor de concurs anterior lansate în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1016/2016”, susțin reprezentanții ministerului.

La începutul lunii iulie, curent, secretarul de Stat al MSMPS, Igor Curov, a fost desemnat în calitate de director al Spitalului Clinic al MSMPS. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către serviciul de presă al MSMPS.

„Concursul a avut loc astăzi, 8 iulie, iar dumnealui l-a câștigat. El va rămâne în continuare în funcția de secretar de stat al ministerului. Va fi degrevat din funcția de director atâta timp cât va fi secretar de stat, susțin reprezentanții ministerului.

În perioada 2015-2018, Igor Curov a deținut funcția de șef al Departamentului Clinic de Medicină Urgentă IMSP Institutul de Medicină Urgentă, str. Toma Ciorba. Din 2018 până în 2021, Curov a exercitat funcția de vicedirector medical interimar IMSP Institutul de Medicină Urgentă, str. Toma Ciorbă 1, Chișinău.