Principală  —  IMPORTANTE   —   Ambasadorul SUA în R. Moldova,…

Ambasadorul SUA în R. Moldova, despre suportul internațional: „Acum va veni mai multă asistență pentru a susține prioritățile și cerințele noului Guvern”

Ambasadorul SUA în R. Moldova, Dereck J. Hogan, susține că R. Moldova va avea mai multă asistență internațională pentru a susține prioritățile și cerințele noului Guvern. Potrivit acestuia, dacă noul Guvern va arăta determinare pentru a rezolva problemele grave de aici, partenerii de dezvoltare, inclusiv Fondul Monetar, Banca Mondială, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană vor majora suportul pentru R. Moldova.

Declarațiile ambasadorului SUA în R. Moldova, Dereck J. Hogan, au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă Moldova.

„Asistența internațională va veni și acum va veni mai multă asistență. Pentru ce? Pentru a susține prioritățile și cerințele noului Guvern. Dacă Guvernul va arăta determinare pentru a rezolva problemele grave de aici, partenerii de dezvoltare, inclusiv Fondul Monetar, inclusiv Banca Mondială și, desigur, Statele Unite și Uniunea Europeană – toți vom majora suportul nostru, pentru că avem o șansă unică acum și nu vrem să pierdem această oportunitate. Eu văd și vreau ca această țară să înțeleagă că societatea internațională este alături de ea, întotdeauna am fost și vom rămâne parteneri de încredere și împreună vom obține mult mai mult succes”, a spus Hogan.

Întrebat dacă justiția din R. Moldova va fi capabilă să-i aducă pe banca acuzaților pe cei care au prejudiciat sistemul bancar, Dereck J. Hogan a declarat că fără voință politică nimic nu se poate face. 

„Eu cred că trebuie să recunoaștem că fără voință politică nimic nu se poate face. Conform rezultatelor alegerilor prezidențiale și rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate, este foarte clară dorința poporului moldovean. Și dacă sistemul judecătoresc nu face suficient progres, de exemplu, pe recuperarea banilor furați, dacă nu face suficient pe domeniul urmăririi penale a tuturor persoanelor corupte, eu cred că poporul va cere o schimbare foarte rapid”, a spus ambasadorul.

Cât privește șansele ca ex-liderul Partidului Democraților din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, anchetat în dosarul „furtului miliardului” din sistemul financiar-bancar moldovenesc, să revină în SUA, Dereck J. Hogan a menționat că Plahotniuc nu mai poate reveni în SUA.

„Încă la începutul anului trecut noi am impus sancțiuni, dânsul nu mai are șansa de a reveni în Statele Unite, pur și simplu din cauza participării lui în corupția masivă”, a precizat Hogan.

Dereck J. Hogan este ambasador extraordinar și plenipotențiar al SUA în R. Moldova din 2018. Hogan a fost numit ambasador printr-un decret semnat de Donald Trump, fiind succesorul lui James D. Pettit, numit în 2014 de precedentul preşedinte american, Barack Obama. 

Președintele SUA, Joe Biden, l-a nominalizat marți, 13 iulie, pe Kent Doyle Logsdon, pentru funcția de ambasador al SUA în R. Moldova. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Casei Albe printr-un comunicat de presă.

Luni, 19 iulie, Comisia Electorală Centrală a totalizat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și a aprobat raportul în acest sens. Aprobând șirul descrescător de voturi valabil exprimate obținute de PAS, BECS și P. ȘOR, CEC a stabilit numărul mandatelor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova ce le revin, după cum urmează:

Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate – 63 de mandate;
Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate;
Partidul Politic „Șor” – 6 mandate.

Potrivit Codului electoral, în termen de 5 zile după primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor. Concomitent, Curtea Constituţională validează mandatele deputaţilor aleşi şi confirmă listele candidaţilor supleanţi.