De ce sunt importante tehnologiile moderne în asigurarea incluziunii fiecăruia. Viziunea Ambasadei Suediei

Lucrurile bune își găsesc întotdeauna susținere și apreciere. De acest lucru s-a convins și comunitatea IT din Moldova, Suedia oferindu-i sprijin în implementarea inițiativelor sociale, scopul cărora este promovarea egalității de gen, incluziunii și diversității.

În cadrul evenimentului „Diversitate, egalitate și incluziune în comunitatea IT”, s-a vorbit despre importanța acestei misiuni în domeniul tehnologiilor informaționale.

Madelene Eichhorn este manageră de programe și analistă în domeniul cooperare pentru dezvoltare în cadrul Ambasadei Suediei în Moldova. Suedia încurajează și susține comunitatea IT din Moldova, inclusiv inițiativele sociale de promovare a egalității de șanse.

„”

În parteneriat cu SUA, Suedia alocă resurse financiare pentru a sprijini sectorul IT din Moldova, în special prin intermediul proiectului Tekwill. Iar evenimentele de acest tip sunt un pas spre recunoașterea necesității de a găsi soluții pentru Republica Moldova.

Auzind cuvintele echitate și egalitate, ambele par să aibă același sens. Însă egalitatea înseamnă că un grup distinct de persoane primește aceleași resurse și oportunități ca restul societății, pe când prin echitate se înțelege recunoașterea faptului că fiecare persoană are necesități diferite, fiindu-i alocate resursele și oportunitățile de care are nevoie. Iar incluziunea este un drept universal al omului.

Societatea trebuie să fie primitoare cu fiecare persoană, indiferent apartenența rasială, genul, dizabilitățile sau starea de sănătate. Putem face asta prin eliminarea discriminării și stigmatizării, oferind accesibilitate și oportunități egale fiecăruia. 

În ceea ce ține de comunitatea IT, un pas pentru promovarea incluziunii este susținerea fetelor și femeilor pentru ca acestea să urmeze profesii STEM, încurajarea lor să devină mentore, modele de urmat și ambasadoare ale incluziunii sociale. 

Noile tehnologii și instrumente digitale ne pot ajuta să asigurăm incluziunea persoanelor din diferite grupuri. Nu contează dacă trăiești în zone rurale sau dacă ai doar 8 ani, nu contează ce limbă vorbești, dacă ai deficiențe de vedere, dacă ești în scaun cu rotile. Societatea ar trebui să insiste pe dezvoltarea acestor tehnologii pentru a asigura accesibilitatea și incluziunea fiecăruia. Iar sectorul IT poate dezvolta soluții incluzive, dar pentru asta trebuie să fie înțelese pe deplin necesitățile fiecărui grup.

În decursul acestor zile, am început să reflectez asupra excluziunii, despre cum sunt excluse sau discriminate unele persoane. Ce este excluziunea pentru tine și viața ta de zi cu zi? Ești tu exclus sau poate este exclus cineva pe care îl cunoști? Atunci când începi să reflectezi asupra aspectului discriminării și fenomenului excluderii, pasul următor este să te gândești cum poți promova incluziunea. 

Ființele umane sunt experte în adaptarea la diversitatea din jurul lor. Astfel, și incluziunea ne este în puteri. Fiecare dintre noi are abilități, iar acestea sunt, totuși, limitate. Prin creșterea gradului de incluziune și accesibilitate, cu toții vom avea mai multe oportunități și beneficii, dar e necesar să găsim noi idei și noi perspective pentru a crea aceste oportunități. Totul ar trebui să pornească de la necesitățile celor ce ne înconjoară.

„Diversitate, Echitate și Incluziune în comunitatea IT” este organizat de Startup Moldova cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suediei în cadrul Proiectului „Tekwill” implementat de ATIC, în parteneriat cu Izarra Community și Tech Women Moldova.

Sursă foto: Girls Go IT Călărași

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.