11:31:59 19.04.2024
Stiri

Stoianoglo nu vede nicio problemă că Platon a PĂRĂSIT de urgenţă R. Moldova şi ar putea să se eschiveze de orice răspundere în dosarele în care figurează

Actualitate 19.07.2021 10:25 Vizualizări4580 Autor: Ziarul National
Stoianoglo nu vede nicio problemă că Platon a PĂRĂSIT de urgenţă R. Moldova şi ar putea să se eschiveze de orice răspundere în dosarele în care figurează


Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a părăsit de urgenţă R. Moldova, deşi figurează în câteva dosare instrumentate de procurori. Deputatul Sergiu Litvinenco consideră "o bătaie de joc" faptul că Platon a fost lăsat de procurori să plece din republică. De partea cealaltă, Procuratura Generală nu vede nicio problemă că Platon a plecat.

"Este o bătaie de joc că Platon a fost lăsat să părăsească liber R. Moldova. Or, din câte se știe, acesta figurează în mai multe dosare penale gestionate de procurori, astfel încât cel puțin o interdicție de a părăsi țara era obligatorie. Nu știu ce explicații va găsi și de această dată procurorul general, dar sunt aproape sigur că așa ceva nu se putea face fără acceptul lui. Dar persoane care le permit pușcăriabililor de calibru mondial să fugă nestingherit din țară nu pot a priori să reformeze justiția și să lupte cu corupția. Adică nu pot face dreptate așa cum a cerut poporul R. Moldova în cadrul scrutinului din 11 iulie 2021", a menţionat Litvinenco.

Procuratura Generală consideră că Platon nu ar avea motive să se eschiveze de la răspunderea penală în dosarele în care figurează.

"Desfășurarea normală a procedurilor penale pendinte de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, este inclusiv în interesul cetățeanului Platon. Prin urmare, Procuratura nu vede logica pentru ca numitul să se eschiveze. Actualmente, nu există vreo lucrare pendinte în care se impunea necesitatea aplicării față de cetățeanul Platon a vreunei măsuri preventive.

Respectiv, în funcție de comportamentul numitului în cadrul procedurilor în curs de desfășurare, Procuratura va reacționa și va propune luarea măsurilor, reieșind din cerințele Legii de procedură penală, inclusiv aplicarea măsurilor privative, după caz", explică instituţia condusă de Alexandr Stoianoglo.

De asemenea, Procuratura Genrală precizează că doar procurorul de caz este unica figură procesuală care decide, în limitele dreptului discreționar de care dispune, asupra necesității aplicării sau neaplicării măsurii preventive în privința figuranților din procedurile pe care le au în gestiune.

"Concomitent, Procuratura Generală respinge insinuările deputatului Litvinenco, care-l acuză pe procurorul general că ar fi ”încuviințat” plecarea cetățeanului Platon și-i recomandă să trateze cu atenție și responsabilitate asemenea învinuiri, lipsite de temei", conchide sursa citată.



Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md