fbpx

„Am vorbit despre cum ne putem îndrepta spre o integrare mai profundă cu UE”: Maia Sandu, după Summitului de la Batumi

„Am vorbit despre cum ne putem îndrepta spre o integrare mai profundă cu UE”. Este una dintre declarațiile președintei Maia Sandu, după întâlnirea de la Batumi cu  președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, și șeful de stat al Ucrainei, Volodimir Zelenski. De menționat este faptul că cei trei au semnat Declarația comună a Liderilor Partenerilor Asociați.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

După eveniment, Sandu a avut un discurs în care a punctat importanța Parteneriatului Estic pentru Republica Moldova.

„Aș dori să încep prin a clarifica un lucru – Parteneriatul Estic este un succes major pentru țările noastre. La nivel colectiv, acesta a îmbunătățit semnificativ vizibilitatea noastră în Europa și ne-a ajutat să accesăm instrumente suplimentare care ne ajută să facem față unor provocări comune, cum ar fi pandemia Covid-19, securitatea energetică, amenințările hibride, problemele de mediu și cele climatice. În această privință, este de netăgăduit valoarea adăugată a unui cadru consolidat al Parteneriatului Estic”, a spus Sandu.

În același timp, la nivel individual, cele trei state au semnat Acorduri de Asociere și Acorduri de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

„Pentru Moldova, DCFTA a adus noi oportunități pentru schimburi comerciale mai intense, pe care afacerile din țara noastră încă le explorează. În acest an, 52% din exporturile noastre agroalimentare și 78% din exporturile neagricole merg către UE. De peste 7 ani, moldovenii pot călători liber în spațiul Schengen. Mulți moldoveni au dobândit noi competențe în timp ce călătoreau, studiau sau lucrau în Europa și au adus acasă experiențe și idei noi”, a mai spus Sandu.

Maia Sandu susține că cele trei părți au discutat despre modul în care R. Moldova îndrepta spre o integrare mai profundă cu UE.

„Propunerea Comisiei privind o agendă reînnoită de redresare, reziliență și reformă pentru toți partenerii săi estici, susținută de un plan economic generos de 2,3 miliarde de euro și de un potențial de mobilizare a unor investiții de până la 17 miliarde de euro, este o veste excelentă pentru țările noastre, care doresc să extindă și să aprofundeze relațiile cu Europa.

Această propunere deschide multe posibilități de colaborare cu UE, dar și între noi, cu scopul de a aborda provocările actuale și a aprofunda integrarea noastră economică cu UE. Suntem pregătiți să explorăm aceste noi oportunități, în timp ce continuăm implementarea Acordurilor noastre de Asociere, care pun bazele consolidării asocierii noastre politice și a aprofundării, în continuare, a integrării economice cu Uniunea Europeană”, a spus Sandu.

„Suntem conștienți, în această privință, că primii și cei mai dificili pași se fac acasă. Consolidarea instituțiilor democratice și a statului de drept, asigurarea responsabilității și independenței sistemului judiciar, consolidarea instituțiilor anticorupție și restabilirea încrederii cetățenilor în stat, sunt esențiale pentru a debloca potențialul nostru neexplorat cu UE, dar și cu restul lumii”, a conchis Sandu.

Articole asemănătoare

Back to top button