/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Programatori, medici sau designeri. Zeci de tineri au bătut la ușile universităților pentru a depune dosarele

missing
19 iulie 2021, ora 22:17

Începând de astăzi și până pe 30 iulie, doritorii de a-și continua studiile superioare de licență, masterat sau doctorat, pot depune dosarele la mai multe specialități concomitent, ca în final, să fie admiși doar la o singură facultate. Zeci de tineri au fost prezenți, azi, încă de la primele ore ale dimineții, în incinta instituțiilor de învățământ superior din capitală. Aceștia vor să devină programatori, medici, designeri sau specialiști în traduceri. 

La primele ore ale dimineții, peste 200 de tineri au venit să depună actele la Universitatea Tehnică din Moldova. Cu o lună mai devreme, la etapa înregistrării în prealabil, pe liste s-au înscris 3500 de candidați. Grigore spune că a selectat trei specialități și speră ca la una dintre acestea să fie admis la buget. 

Cel puțin 12 specialități, care se studiază în prezent la UTM, sunt printre cele mai bine plătite, atât pe pe piața din Republica Moldova, cât și în lume. Taxele pentru studii variază între 9 500 și 13 500 de lei, în funcție de domeniul ales, spun reprezentanții UTM, care se mândresc cu peste 30 de meserii foarte solicitate. 

Și la Universitatea de Medicină, de dimineață, au fost înregistrate peste 200 de dosare. Candidații depun actele doar online, cu excepția celor care nu dispun de posibilități tehnice. Taxa de studii, în acest an, variază între 19 mii și 33 de mii de lei, în funcție de facultate. Pe Ruxanda Vovc, din orașul Bălți, am surprins-o în timp ce ieșea din instituție. Tânăra ne-a spus că și-ar dori să-și continue studiile în stomatologie. 

Totodată, la Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău, în doar câteva ore, peste 100 de persoane s-au înregistrat pentru a depune actele. Și aici, procesul de admitere are loc, atât online, cât și cu prezența fizică. Această tânără, din raionul Slobozia a ales Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, pentru a învăța engleza și italiana.

Iar această tânără din orașul Anenii Noi, spune că vrea să devină designer.

Comparativ cu anii anteriori, în acest an de studii, la Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău, se pare că cele mai solicitate specialitati sunt pedagogia învățământului primar și limbile moderne. 

Iar în prima zi de admitere, pe platforma e-admitere a Universității de Stat din Moldova, au fost înregistrate peste 1800 de cereri și în jur de 300 de persoane au depus deja actele. Oferta educațională a instituției este variată și le propune viitorilor studenți programe de studii la nivel de: licență, masterat și doctorat. 

Candidații pot opta pentru mai multe specialități de formare profesională, dar vor fi înmatriculați doar la un singur program de studii. Etapa depunerii actelor, fie online, fie cu prezența fizică, se va desfășura în perioada 19 – 30 iulie, iar depunerea actelor în original va avea loc în perioada 4 – 10 august. Rezultatele finale despre admitere vor fi anunțate pe 12 august. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram