‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: prețurile continuă să crească

Piața agricolă mondială: prețurile continuă să crească

‹ adv ›
‹ adv ›

Prețurile cerealelor au crescut săptămâna, din cauza temerilor privind producțiile mai mici în Europa și a condițiilor meteorologice și a condițiilor proaste din Canada.

Sovecon și IKAR au revizuit estimările în scădere pentru producția de grâu în Rusia. IKAR prognozează același nivel de producție ca și estimarea Agritel de 82,3 Mt, care a fost publicată în urma recentului turneu european Agritel Tour (EAT).

De câteva săptămâni, Agritel avertizează despre lipsa de umiditate la grâul de primăvară, care contrastează cu recoltele bune de grâu de toamnă din sudul Rusiei.

Vremea caldă continuă și lipsa apei în vestul Canadei susțin, de asemenea, prețurile canolei din Winnipeg. Cu toate acestea, rapița pe Euronext rămâne în defensivă, vineri seara prețul fiind aproape sub rezistența puternică de 550 €/t din august 2020.

Porumbul european crește, în ciuda precipitațiilor favorabile din ultima perioadă. Prețurile culturilor noi pentru contractele Euronext noiembrie 2021 au revenit la peste 200 euro/t din cauza îngrijorărilor cu privire la valul de căldură care afectează în prezent bazinul Mării Negre.

Cotații grâu, porumb, rapiță pe Euronext

Potrivit Bursei de Valori din Buenos Aires, 96% din suprafața grâului a fost semănată în Argentina. Producția viitoare este estimată în prezent la 20,5 milioane de tone. Se așteaptă ca producția de porumb să ajungă la 51 de milioane de tone.

‹ adv ›

Pe arena internațională, Japonia a cumpărat 118.911 tone de grâu de măcinat din Statele Unite și Canada.

Prețurile uleiului de palmier continuă să crească pe fondul unei activități de export solide și a recoltării dificile din cauza insuficienței de forță de muncă.

Piața agricolă din regiunea Mării Negre

Valul de căldură din regiunea Mării Negre atinge apogeul. În următoarele 4-5 zile, temperatura din regiunea de sud a Rusiei este de așteptat să depășească 40°C.

‹ adv ›

În partea centrală a Ucrainei, sunt înregistrate și temperaturi de aproximativ 35°C.

Deși în sol mai sunt rezerve de umiditate, culturile, în special porumbul, suferă de căldură excesivă chiar la mijlocul perioadei de înflorire.

Vremea caldă actuală din zona Mării Negre este propice unui progres rapid al recoltării.

Recolta medie de orz înregistrată în Ucraina de la începutul campaniei este cu mult peste referințele istorice în acest stadiu de progres.

Randamentul mediu este de 4,3 t/ha, în timp ce nu a depășit niciodată 3,5 t/ha pentru o suprafață recoltată echivalentă. Producătorii ruși înregistrează, de asemenea, randamente bune, la limita superioară a rezultatelor obținute în anii precedenți.

Pentru grâu, situația este mult mai diferită între cele două țări. Ucraina înregistrează randamente record de la începutul recoltării, în timp ce randamentele medii ale Rusiei continuă să fie dezamăgitoare, aproape o șesime din suprafață a fost deja recoltată.

Piața agricolă din SUA

Piața porumbului este încă împărțită între perspective bune de recoltă din SUA și o scădere semnificativă a producției în Brazilia sub 93 de milioane de tone, potrivit ultimului raport USDA.

Potrivit NOPA, procesarea soiei în SUA în iunie a scăzut cu -6,8% comparativ cu luna mai și cu -8,9% comparativ cu iunie 2020. Aceasta este o consecință a creșterii prețurilor.

Cotații CME grâu, porumb, soia

Grâul a fost cel mai optimist produs din Chicago de la raportul USDA de luni. Grâul SRW a înregistrat cel mai mare câștig săptămânal din iunie 2015, în ciuda randamentelor foarte mari de grâu de toamnă.

Atât piețele din Chicago, cât și cele din Kansas City abia urmează raliul de la Minneapolis. Degradarea grâului de primăvară de pe ambele părți ale frontierei SUA-Canada continuă să alimenteze această creștere ascendentă.

În acest context, achiziționarea neobișnuită de 134.000 de tone de grâu din SUA de către China a consolidat fermitatea grâului din Chicago. Pe de altă parte, lipsa interesului chinez pentru porumb a influențat puțin această piață.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii