Cozi la ieșirea din Grecia. Mulți români și-au scurtat vacanța pentru a evita carantina

18 Iul. 2021, 08:16
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Iul. 2021, 08:16 // Actual //  MD Bani

Grecia trece, de la miezul nopții, de pe lista verde pe cea galbenă, astfel că numeroși români au decis să își scurteze vacanța și să se întoarcă în țară înainte ca noile măsuri, printre care și carantinarea pentru 14 zile a persoanelor nevaccinate sau fără test PCR negativ, să intre în vigoare, scrie Digi24.

Din cauza creşterii incidenţei, Grecia, o destinaţie preferată de români, intră în zona galbenă de la data de 18 iulie, ora 00.00, potrivit listei ţărilor cu risc epidemiologic, actualizată joi de Guvern. Potrivit măsurilor anunțate de autorități, cei vaccinați împotriva COVID-19 nu trebuie să stea în carantină. În schimb, cei nevaccinați care intră în România din țările aflate pe lista galbenă stau în carantină 14 zile, dacă nu prezintă un test PCR negativ.

Mulți români au ales sâmbătă să se întoarcă în țară, iar pe forumurile dedicate celor care călătoresc în Grecia au fost publicate imagini cu cozile care s-au format la vama Makaza, la ieșirea din Grecia spre Bulgaria. „Mai sunt 15 maşini în față… după 75 de minute de aşteptat”, povestește un român care pleacă din Grecia.

Cozi au fost raportate și pe sensul de intrare în Grecia prin vama Kulata-Promachonas. „Vama Kulata, coada de 800 metri. Am trecut în 40 min. Nu se testează, s-au uitat fugitiv pe documente”, spune o turistă pe unul din grupurile dedicate Greciei. Coadă la intrarea în Grecia prin vama Kulata.

Sâmbătă, Grecia a raportat 2.688 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. MAE a anunțat că a fost notificat și privind trei cazuri de Covid-19 în rândul turiștilor români, două în insula Creta și altul în Santorini.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 11:48 // Actual //  Lupu Eduard

Valoarea activelor ruseşti îngheţate de Elveţia era de 5,8 miliarde de franci (6,36 miliarde de dolari) la finele lui 2023, a anunţat marţi Guvernul elveţian, comparativ cu 7,5 miliarde de franci la sfârşitului anului anterior, o scădere semnificativă ce ar putea creşte presiunile internaţionale ca Elveţia să facă mai mult pentru a sancţiona Moscova, transmite Reuters.

Principalul motiv pentru acest declin este scăderea valorii acţiunilor şi a altor active financiare care au fost blocate, a informat Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), entitatea ce supervizează sancţiunile impuse Rusiei.

Cu toate acestea, declinul valorii activelor ruseşti îngheţate în Elveţia este posibil să declanşeze critici din străinătate că autorităţile de la Berna nu fac suficient de mult pentru a impune sancţiunile concepute să pedepsească Moscova pentru invadarea Ucrainei. Chiar dacă Elveţia şi-a intensificat eforturile pentru pedepsirea companiilor şi indivizilor care o folosesc pentru a ocoli sancţiunile, alte ţări vor ca aceasta să facă mai mult.

Banii îngheţaţi sunt doar o mică parte din activele ruseşti în valoare de 150 de miliarde de franci pe care Asociaţia Bancherilor din Elveţia estima în 2022 că sunt păstraţi în băncile elveţiene.

SECO a mai informat marţi că numărul ruşilor ale căror fonduri sunt blocate în Elveţia se ridică în prezent la 1.703, iar cel al companiilor şi organizaţiilor sancţionate este de 421.

Până acum, Elveţia a adoptat toate sancţiunile destinate să împiedice Rusia să achiziţioneze bunuri şi tehnologie pentru armata rusească, dar autorităţile de la Berna urmează un drum propriu.

Săptămâna trecută, Camera Inferioară a Parlamentului federal a refuzat să se alăture unui grup operativ internaţional pentru punerea în aplicare a sancţiunilor economice împotriva Rusiei, grup care include SUA, Australia, Canada, Comisia Europeană, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Marea Britanie. Anterior, recomandarea Guvernului federal a fost aceea ca Elveţia să nu se alăture acestui grup, susţinând că aceasta cooperează deja cu ţările participante iar rămânerea pe dinafară ar fi benefică pentru summitul global pentru pace în Ucraina, ce va avea loc în perioada 15 – 16 iunie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău