Regulile de intrare în Moldova au fost schimbate. Cine poate să nu stea în carantină și ce excepții sunt aplicate

18 Iul. 2021, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Iul. 2021, 13:41 // Actual //  MD Bani

Comisia Națională de Sănătate Publică a introdus noi restricții pentru a combate răspândirea coronavirusului. Regulile vor intra în vigoare pe 19 iulie și se referă în principal la intrarea în țară.

Conform noilor reguli, cei care intră în Moldova cu avionul, autobuzul sau trenul trebuie să prezinte un test negativ pentru coronavirus, efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte de călătorie. Documentul trebuie să fie în română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă.

Cei care nu au testul trebuie să petreacă două săptămâni în carantină. Acest lucru se aplică chiar și acelor călători care au petrecut ultimele două săptămâni în țările din zona verde, cu rate de infecție scăzute.

Cei care vor fi izolați vor fi obligați să completeze un card epidemiologic și să semneze o declarație de responsabilitate personală pentru respectarea carantinei în următoarele două săptămâni.

Lista țărilor din zonele verzi și roșii ar trebui întocmită de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Documentul va fi actualizat în fiecare vineri și va intra în vigoare luni.

Comisia a identificat, de asemenea, excepții de la noile reguli.

Excepțiile se referă la cei care sosesc din zona verde, care pot furniza un document de vaccinare completă, după care au trecut cel puțin 14 zile, în română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă, copii sub șase ani, studenți care merg la examene sau la studii, minori însoțiți de adulți vaccinați, echipaje de zboruri internaționale de pasageri, precum și șoferi de camioane, oficiali de frontieră, deținătorii pașapoartelor diplomatice, cei care călătoresc în tranzit și alte categorii. De asemenea, toate aceste persoane nu ar trebui să prezinte simptome de coronavirus.

Mai mult, cei care provin din țările din zona roșie trebuie să fie auto-izolați timp de două săptămâni. Dar există și aici excepții. Cei care nu au simptome de coronavirus și au un certificat de vaccinare completă pot să nu stea în carantină. Acest lucru se aplică și copiilor sub șase ani, copiilor de la șase la 18 ani care au un test de coronavirus negativ, celor care au avut COVID-19 și pot oferi un test de anticorpi care are cel puțin 90 de zile. În plus, carantina nu este necesară pentru cei care tranzitează Moldova.

Cei care au petrecut deja șapte zile în carantină și nu au contractat coronavirus pot face un test COVID-19 și, dacă este negativ, pot ieși din autoizolare.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:20 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul războiului din Ucraina și pierderea unor piețe energetice din Europa, Rusia și-a direcționat exporturile de petrol către alte țări, alimentând astfel mașina de război. Însă preocupările cresc în privința unei potentiale catastrofe ecologice din Marea Baltică, unde flota „fantomă” a Rusiei, compusă din tancuri petroliere vechi de decenii, reprezintă o amenințare iminentă.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a tras un semnal de alarmă, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite și încalcă regulile maritime internaționale. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, iar acest lucru se întâmplă deseori sub o proprietate opacă și prin folosirea apelor internaționale pentru a evita controlul, scrie The Guardian.

Billström a solicitat noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscurile asociate flotei ruse, care ar putea provoca o catastrofă ecologică în regiune. Îngrijorările sunt alimentate de faptul că navele sunt vechi și adesea în stare proastă de navigație, iar consecințele unui accident sau al unei scurgeri de petrol ar fi devastatoare pentru mediul înconjurător.

Îngrijorările privind securitatea și mediu în Marea Baltică au fost discutate de miniștrii de externe din opt grupări nordice-baltice de țări pe insula Gotland acum două săptămâni. Billström a subliniat că toți ar fi afectați de o eventuală problemă majoră cauzată de flota rusă, iar ignorarea acestei probleme ar fi periculoasă.

În timp ce Rusia continuă să își consolideze prezența militară în regiune, inclusiv prin utilizarea acestei flote de petrol, comunitatea internațională se confruntă cu provocări în gestionarea acestei situații delicate. Este esențial ca statele să coopereze și să implementeze măsuri eficiente pentru a preveni o catastrofă ecologică în Marea Baltică, subliniind importanța respectării regulilor și normelor internaționale în domeniul maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău