fbpx

Pașapoartele „de aur” din Vanuatu: Insula din Pacific, poarta de intrare în UE pentru politicieni corupți, escroci sau fugari?

Peste 2.000 de persoane, inclusiv fugari, politicieni controversați și oameni de afaceri care au probleme cu legea, au cumpărat pașapoarte din Vanuatu cu care au acces, fără viză, în Uniunea Europeană, Regatul Unit precum și în alte peste 100 de țări din lume, se arată într-o investigație publicată de The Guardian.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Printre cei care au primit cetățenie prin programul de sprijin pentru dezvoltare al țării și au beneficiat de „pașapoartele de aur” se numără un om de afaceri sirian ale cărui afaceri se află sub sancțiunile SUA, un politician nord-coreean, un om de afaceri italian acuzat de escrocherie, un fost membru al unei bande notorii de motocicliști din Australia și doi frați din Africa de Sud acuzați de un jaf de criptomonede în valoare de 3,6 miliarde de dolari.

Schema de pașapoarte permite cetățenilor străini să achiziționeze cetățenia pentru 130.000 de dolari, într-un proces care durează de obicei puțin peste o lună, totul fără a pune vreodată piciorul în țară, transmite digi24.

Comercializat de agenții ca unul dintre cele mai rapide, mai ieftine și mai laxe scheme de „pașaport auriu” din lume, programul de sprijin pentru dezvoltare oferă acces fără restricții, fără vize, la 130 de țări, inclusiv Marea Britanie sau state din UE.

Vanuatu funcționează, de asemenea, ca un paradis fiscal, fără impozite pe venit, proprietăți sau avere.

Experții au avertizat că schema este pregătită pentru exploatare, creând o ușă din spate pentru accesul în UE și Marea Britanie și permițând grupurilor infracționale transnaționale să stabilească o bază în Pacific, iar legile fiscale din Vanuatu fac din țară un loc atractiv pentru spălarea banilor.

O cale către noi identități

Programul de pașapoarte, care a generat guvernului din Vanuatu venituri de peste 116 milioane de dolari anul trecut, a fost extrem de controversat de la relansarea sa în 2017, însă, până acum, nu au existat prea multe informații despre cine a cumpărat pașapoarte prin intermediul schemei.

O serie de documente guvernamentale interne obținute de The Guardian detaliază numele și naționalitatea fiecărui beneficiar al unui pașaport Vanuatu prin programul de sprijin pentru dezvoltare al țării și programul de contribuție Vanuatu în 2020 și ianuarie 2021.

După o investigație de câteva luni, care a implicat căutarea dosarelor instanțelor publice, a listelor electorale, a înregistrărilor deceselor, a rețelelor sociale și după discuții cu polițiști și surse din întreaga lume, The Guardian a reușit să confirme identitatea a zeci de persoane din listă.

Vanuatu a emis aproximativ 2.200 de pașapoarte în 2020 prin intermediul acestor programe – mai mult de jumătate (aproximativ 1.200) erau pentru cetățeni chinezi. După aceștia, cea mai comună naționalitate a beneficiarilor a fost nigeriană, rusă, libaneză, iraniană, libiană, siriană și afgană. Două persoane din SUA, șase australieni și o mână de oameni din Europa au fost, de asemenea, printre cei care au aplicat pentru „pașaportul de aur”.

Schema de cetățenie-prin-investiție nu este ilegală și multe țări din întreaga lume oferă astfel de programe. Există numeroase motive legitime pentru aplicare, inclusiv o mai bună libertate de circulație sau privilegii bancare offshore fără taxe.

Cu toate acestea, experții în securitate avertizează că ușurința cu care oamenii pot cumpăra pașapoarte, ar putea face din această schemă un sistem atractiv pentru membrii grupurilor infracționale transnaționale.

The Guardian a descoperit că mai mulți solicitanți de cetățenie din Vanuatu sunt puternic implicați într-o rețea complexă de afaceri offshore.

Sousa-Santo spune că un alt potențial pericol îl constituie cei care obțin cetățenia în Vanuatu și apoi își schimbă legal numele în această țară, ceea ce le conferă efectiv o nouă identitate.

Articole asemănătoare

Back to top button