/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Campania AgroTerra. Cum arată livada modernă de cireși de la Briceni, unde investițiile au fost de 40 de mii de euro la hectar

missing
18 iulie 2021, ora 21:08

Ploile torențiale, însoțite de grindină și vânt puternic sunt fenomene tot mai frecvente prin părțile noastre. Pentru a proteja pomii de cireș, o familie de agricultori, care a sădit o livadă modernă, a acoperit o parte din aceasta cu plasă antigrindină și antiploaie. Investițiile au fost de aproximativ 40 de mii de euro la hectar.

Chiar și așa, agenții economici sunt convinși că, de-a lungul anilor, își vor recupera banii și își vor onora contractele de livrare, pe care le-au semnat deja cu partenerii externi. Totodată, potrivit fermierilor, implementarea acestor bune practici fac posibil un management eficient al etapei de recoltare a fructelor și contribuie la ajustarea calității fructelor la cele mai înalte standarde naționale și internaționale.

Familia Vornices deține 117 hectare de livezi în raionul Briceni. Dintre acestea, opt hectare sunt plantate cu pomi de cireș, iar restul – cu meri. Deși, prima încercare de a sădi o livadă au făcut-o încă în 2004, abia peste opt ani soții au înțeles că pot să obțină roadă bună, indiferent de secetă sau de grindină, doar dacă vor trece la o agricultură performantă.

Acum, după ani buni de încercări, marcați și de eșecuri, familia se poate lăuda cu o livadă super-intensivă de cireși. A fost dotată cu sistemul de irigare, plasă antigrindină, cu peliculă anti-ploaie. Noi am hotărât că dacă nu investești și nu protejezi, practic nu obții nimic și când ajunge timpul la recoltare, anume luna iunie, iulie, revin ploile și cireașa crapă și nu avem rezultate.

Anterior, cu suportul USAID, familia Vornices a beneficiat și de un echipament anti-îngheț, care protejează pomii atunci când sunt la etapa de înflorire. Investițiile pentru fiecare hectar de livadă super-intensivă ajung la aproximativ 40 de mii de euro, investiții care însă sunt recuperate în timp.

Pentru că doar jumătate din cele 8 hectare de pomi de cireș sunt acoperite cu plasă anti-grindină și antiploaie, pierderile sunt mult mai mici în comparație cu livada rămasă descoperită. Tocmai de aceea, soții își propun ca la toamnă să acopere și cealaltă parte din livadă.

O soluție inovativă este că apa de la ploi tot ajunge la pomi, doar că nu direct, ci prin spațiu în Federația Rusă. În afacere, sunt implicați și copiii familiei. Aceștia sunt responsabili de împachetarea și de transportarea fructelor la destinație. Fiul cel mare are companie de transport, iar mezinul este producător de cutii de carton.

Asistența pe care familia Vornices o primește prin intermediul proiectului Agricultură Performată în Modldova o ajută ca produsul final să corespundă atât normelor naționale de calitate, cât și celor internaționale. Întrucât cireșele sunt foarte sensibile anume în perioada de coacere, pentru a nu se pomeni cu ele crăpate în ajun de recoltare, instalarea plasei anti-ploaie cu 10 zile înainte de strângere a roadei, este soluția perfectă.

Totodată, datorită faptului că sunt acoperite, cireșele au parte de un proces de coacere mai lent, ceea ce le permite să culeagă roada la timp și în voie, onorând astfel contractele încheiate cu clienții externi. Efectul tehnologiilor moderne se poate vedea cu ochiul neînarmat.

În ceea ce privește cireșele pe pom se vede că nu sunt crăpate și chiar și acestea care sunt deja, soiul Codia care este deja la etapa de comercializare, ele fără defecte care pot fi aduse de la ploaie. Văzând criteriile de culori, acest soi mai are cel puțin patru, cinci zile ca să așteptam până ajunge la etapa optimă de recoltare. În același timp petți să observați că diametrul acestor fructe, exact acum avem 30 diametrul.

Peste câteva zile cu siguranță va ajunge la un diametru cu mult mai mare. Și tot datorită susținerii prin intermediul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, familia de antreprenori a reușit să obțină și certificatul GLOBAL G.A.P, fapt ce le permite să exporte în diferite țări ale lumii, fiind și o confirmare că marfa este una de calitate și sigură.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram