Au dat bani, pe care nu-i au pentru favoriții la parlamentare: Mai multe partide au primit donații de la persoane fără vreun venit declarat

Comisia Electorală Centrală a prezentat, astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare rapoartele privind veniturile și cheltuielile concurenților electorali. Funcționarii electorali au depistat mai multe abateri de la Codul electoral, printre care donații de la persoane fizice, care nu au vreun venit declarat la Serviciul Fiscal de Stat sau care depășesc sumele oficiale.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, pentru Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor, dintre cei 129 de donatori, unul a oferit suma de 20 mii lei, neavând vreo sursă de venit declarată la Serviciul Fiscal de Stat, iar șase au avut un venit declarat mai mic decât suma donată în mărime de 479 111 lei.

Pentru Partidul Acțiune și Solidaritate au contribuit financiar 95 de donatori, patru au făcut donații în sumă de 12 600 lei, neavând surse de venit depistate de SFS, iar doi donatori au avut un venit declarat mai mic decât suma donată de 42 466 lei.

Din cei 11 donatorii din fondul electoral al Partidul Acasă Construim Europa, o persoană care a făcut donații în sumă de 26 mii lei nu nu a avut nicio sursă de venit declarată, iar un donator a avut venit declarat mai mic decât suma donată în mărime de 20 253 lei.

Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic a avut pe listă 16 donatori, cinci - fără vreun venit declarat, dar care au făcut donații în sumă de 105 mii lei.

151 donatori au fost înregistrați pe liste fondului electoral al Blocului electoral Renato Usatîi. 92 mii lei au fost oferiți de cinci persoane fără venit declarat, iar cinci donatori au avut venit declarat mai mic, decât suma totală donată în mărime de 19938 lei.

Din cei 289, simpatizanți care au contribuit financiar, ai Partidului Politic Șor, 22 au dăruit fondului electoral 125 mii lei, dar nu au surse de venit oficiale, iar cinci au avut un venit declarat decât suma donată în mărime totală de 17 829 mii lei.

Platforma Demnitate și Adevăr, cu 38 donatori, în cazul a patru persoane ce au adunat suma de 38500 nu a fost depistată vreo sursă de venit.

Patru donatori au fost pe listele de raport financiar al Partidul Unității Naționale, dintre care unul a oferit suma 10000 lei, fără a avea venit declarat, iar altă persoană are venit mai mic decât suma donată de 1788 lei.

Dintre cei doi donatori în fondul Partidului Democrația Acasă, persoana care a oferit 7000 lei nu are venituri declarate.

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei are 10 donatori indicați, doi - fără sursă de venit, au donat împreună 23 600 lei.

Două persoane cu venituri nedeclarate au oferit suma de 43 mii lei, din cele 18, care au donat pentru susținerea campaniei electorale a Partidul Alianța pentru Unirea Românilor. O persoană cu suma donației de 2527 lei, are resurse financiare mai mici decât suma oferită.

Partidul Politic NOI a avut în campanie doi donatori, unul dintre acești doi nu a declarat vreo sursă financiară, oferind suma de 9799.

„Raportând situația descrisă mai sus la competențele atribuite CEC, conform Codului Electoral, comisia constată că nu dispune de instrumente funcționale pentru a putea investiga și examina în profunzime, sub toate aspectele, proveniența sumelor donate.

Astfel în conformitate cu articolele din Codul Electoral comisia sesizează SFS să verifice sursele de proveniență a donațiilor”, au decis membrii CEC la ședința de astăzi.


Pub