image
Sursa foto: jurnal.md

Maia Sandu a prezentat principalele priorități de politică externă a RM

Politica externă a Republicii Moldova trebuie să fie previzibilă și consecventă, să fie orientată spre cetățeni și să contribuie la un mediu regional fără conflicte, sigur și pașnic. Prioritățile politicii externe ale instituției prezidențiale pentru anii 2021 și 2022 au fost prezentate de președinta Maia Sandu în cadrul unei ședințe cu corpul diplomatic, organizată la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Activitatea de politică externă a Președinției se va desfășura în direcția depășirii pandemiei COVID-19 și îmbunătățirii situației în sănătatea publică, prin asigurarea necesităților de vaccinare ale țării și atragerea asistenței pentru sectorul de sănătate, transmite IPN. De asemenea, se va orienta spre susținerea redresării economice a țării prin atragerea fondurilor pentru consolidarea stabilității macroeconomice și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii și atragerea investițiilor. Spre combaterea corupției și promovarea statului de drept prin colaborarea cu partenerii internaționali pentru recuperarea activelor din străinătate ale funcționarilor publici, demnitarilor și oamenilor de afaceri corupți.

Un alt obiectiv al politicii externe este sprijinirea securității regionale și a unui mediu fără conflicte prin menținerea unor relații de bună vecinătate cu România, Ucraina și alte state care au interese de securitate în regiune, dar și prin consolidarea instituțiilor de securitate și apărare. Și sumarea unui rol activ pe plan global – un angajament pe termen lung, ce vizează implicarea mai activă a Republicii Moldova în identificarea soluțiilor pentru problemele regionale și globale de mediu, securitate și dezvoltare.

„Avem acum multă deschidere din partea partenerilor noștri externi, dar trebuie să muncim mult pentru a o valorifica și a o pune în slujba oamenilor. Nu putem rata această ocazie”, a accentuat președinta Maia Sandu, în timpul prezentării documentului.

Potrivit Constituției, Președintele Republicii Moldova reprezintă statul în relațiile cu alte state, la cel mai înalt nivel, și își exercită atribuțiile din domeniul politicii externe în colaborare cu Parlamentul și Guvernul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: