image
Sursa foto: rise.md

Uniunea Sovietică a cocainei sau cum o anchetă internațională a falimentat în fața unui stat capturat

Sute de kilograme de cocaină columbiană au intrat pe continentul european prin porturi vulnerabile de la Marea Neagră, iar pe lanțul de distribuție interferează crima organizată din regiune și „gulerele albe” de la Chișinău. Câțiva ofițeri au muncit în secret la acest caz îngropat în arhiva serviciului special al Ministerului de Interne. RISE Moldova a obținut o parte din documentele operative și a dezvăluit întreaga schemă.

„O anchetă internațională – demarată de agenția americană antidrog (DEA), împreună cu serviciul de securitate ucrainean (SBU), Europol, polițiile română, bulgară, germană și costaricană – a falimentat în fața unui stat capturat chiar de rețeaua urmărită. Efortul a presupus un deceniu de investigații. Sunt sute de pagini de muncă polițienească: rapoarte de filaj, note informative, scheme relaționale, interceptări, corespondență judiciară internațională, informatori sub acoperire. Ancheta conține nume influente, dar numai eșalonul inferior al organizației a fost sacrificat la vedere sub presiunea externă”, scrie RISE Moldova.

Documentele secrete surprind fapte și cercuri relaționale. Analizează ierarhii și niveluri de încredere. Nu toți cei urmăriți au făcut trafic de droguri, dar legăturile cu nucleul dur al grupării au extins supravegherile și pentru ei.

„Pe unii dintre cei monitorizați atunci îi reîntâlnim, câțiva ani mai târziu, în schemele Miliardului. Protejat instituțional ca într-un caz de manual, cartelul reprezintă regimul oligarhic din Moldova: un grup transpartinic care a supraviețuit 20 de ani pendulând geopolitic. Apoi, în doar șase luni, sistemul a crăpat. Cel mai expus dintre traficanți este arestat în Europa. Doi oligarhi părăsesc țara de frica dosarelor din spate. Un milionar se sinucide brusc la marginea orașului”, se mai spune în investigație.

Potrivit RISE, autoritățile de la Chișinău au monitorizat un grup de persoane despre care aveau informații că fac trafic cu narcotice. Primul deconspirat a fost moldoveanul Anatolie Vidiș.

Anatolie Vidiș este originar din Moldova și coordona logistic transporturi de cocaină sud-americană spre porturile de la Marea Neagră și asta îl făcea să fie cel mai expus din organizație. Cocaina l-a băgat la cutie nu doar pe el atunci, dar și pe doi frați ai săi, Boris și Mircea. Primul, pădurar. Al doilea era primarul satului Țiplești din nordul Republicii Moldova.

Totul a început în America Latină, în primăvara anului 2007. Anatolie Vidiș l-ar fi cunoscut atunci, în Costa Rica, pe Constantin Ticoi, zis Unchiul. Aranjamentul ar fi fost disimulat oficial în import de tec - un lemn de esență tare. Marfa din hârtiile vamale era o ascunzătoare perfectă pentru drogurile care traversau un ocean și două mări pe ruta Cartagena – Odessa, fiind îmbibată cu cocaină pură. Anatolie Vidiș asigura complicii din Moldova cu substanțele necesare pentru extragerea cocainei și îi transporta cu mașina la cabana pădurarului din ocolul Țiplești, raionul Sângerei. Aici, în codrii Moldovei, la fel ca în jungla columbiană, funcționa un adevărat laborator ilegal unde tehnicienii sud-americani, cu ajutorul unui utilaj improvizat special, separau chimic drogul din mărfurile importate. Diluau apoi cocaina pură cu aditivi și o repartizau în pachete. Laboratorul din pădure a duduit până pe 29 februarie 2008, ziua în care poliția a oprit jocul.

În 2008, Anatolie Vidiș a fost arestat pentru trafic de cocaină, alături de frații săi (pădurarul și primarul) și doi tehnicieni din Costa Rica. Cei din urmă au fost aduși în Moldova la invitația unei firme deținute de Iurii Luncașu, un apropiat al lui Vladimir Plahotniuc. Totul a fost coordonat de Grabovschi Florentin, fost polițist, șeful de securitate al lui Iurii Luncașu. Grabovschi s-a remarcat public în martie 2018, pe fondul unui incident cu o echipă de filmare a postului nostru de televiziune Jurnal TV. Reporterii veniseră la vila lui Luncașu ca să facă un reportaj despre credite bancare neperformante obținute de acesta. Filmarea din stradă s-a lăsat cu bătaie, fiind întreruptă brutal de paznicul vilei care i-a lovit pe jurnaliști cu o lopată. Ajuns și el la fața locului, Florentin Grabovschi, șeful agresorului, și-a lăudat subordonatul și a anunțat că-l va premia pentru zel.

În același an, Anatolie Vidiș a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru trafic de cocaină și inițierea unui grup criminal organizat. Costaricanii au primit câte 10 ani fiecare, iar frații lui Vidiș, câte 5 ani cu suspendare pentru activități cu droguri și aderare la grup. Doi ani mai târziu, Curtea de Apel Bălți i-a redus lui Vidiș pedeapsa la cinci ani, costaricanilor la patru și îi trece la regim semi-închis. Scad și suspendările fraților. Verdict final.

În 2014, Victor Vidiș, al patrulea frate din rețea, a fost arestat în autogara din Constanța. Venea din Olanda cu autocarul și avea asupra sa un kilogram de cocaină ascunsă în căptușeala unei genți. Anchetatorii îi asociază cazul cu fratele mai mare. În 2016, Anatolie Vidiș a dispărut. Procurorii români îl pierd de pe radar în ianuarie, când a luat un avion din Chișinău spre Varșovia (Polonia) și, de acolo, nu l-a mai văzut nimeni. În 2019, Anatolie Vidiș a fost prins în Germania și extrădat în România. În prezent se află în închisoare. În august 2019, Iurii Luncașu, prieten cu Vladimir Plahotniuc și patronul firmei care a adus costaricanii în Moldova, s-a sinucis.

Noutăţile partenerilor

comentarii: