ANRE a crescut marja comercială pentru benzină, motorină și gaz, cu 380 și, respectiv 150 de lei per tonă: „Nu va influența prețul al pompă”

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi în ședință publică modificarea Hotărârii Consiliului de Administrație al ANRE nr. 254 din 14.06.2021. Decizia prevede modificarea valorilor marjelor la comercializarea cu ridicata a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, pentru semestrul doi al anului 2021.

Foto: Unimedia

Astfel, pentru o tonă de benzină sau motorină importată, marja comercială va fi cu 380 de lei mai mare, iar în cazul gazului lichefiat – se va majora cu 150 de lei.

Totodată, ANRE spune că decizia aprobată astăzi nu va influența creșterea prețurilor cu amănuntul la produsele petroliere, prețul la pompă fiind calculat în baza parametrilor stabiliți anterior.

„Intervenția ANRE survine urmare crizei regionale pe piața produselor petroliere și necesitatea asigurării sectorului agricol, companiilor de transport și participanților pieței de vânzări cu amănuntul care nu dispun de licențe pentru importul produselor respective. Modificarea a fost aprobată în urma unei runde de consultări publice asupra proiectului în cauză cu participarea părților interesate și a fost operată cu scopul de a evita o destabilizare pe piața produselor petroliere din Republica Moldova. Decizia a fost aprobată în regim de urgență, este una pe termen scurt, ulterior fiind necesară revizuirea Legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001, modificată recent prin Legea nr. 54/2021”, se arată într-un comunicat emis de ANRE.

Suplimentar, ANRE a atenționat că, „în comportamentul unor participanți din piața produselor petroliere în ultimele săptămâni se atestă mesaje cu caracter tendențios, existând bănuieli rezonabile de a le încadra într-un boicot organizat care are drept scop destabilizarea situației economice din țară. Mai mult decât atât, prin răspândirea în mass-media a unor informații denaturate și sesizarea efectuată ieri către Procuratura Generală și alte autorități publice, un participant din piața cu amănuntul a efectuat o tentativă de a bloca ședința de astăzi”.

ANRE va continua să monitorizeze evoluțiile în procesul asigurării Republicii Moldova cu produse petroliere și va interveni prompt în caz de necesitate.


Pub