Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un grup de europarlamentari…

DOC Un grup de europarlamentari a expediat o scrisoare președintei Comisiei Europene și președintelui Consiliului European: „cerem ca instituțiile europene să adopte o politică privind situația specială din R. Moldova”

Foto: realitatea.net

Raportorul Parlamentului European pentru Moldova, europarlamentarul grupului Renew Europe, Dragoș Tudorache, anunță vineri, 16 iulie, că împreună cu colegii săi din delegația europarlamentară USR PLUS (Uniunea Salvați România și Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate) au semnat o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintelui Consiliului European, Charles Michel, prin care solicită ca instituțiile europene să adopte „o politică cu privire la situația specială din R. Moldova”.

Europarlamentarul susține că alegerile parlamentare, care au avut loc duminică, 11 iulie, au transformat radical climatul politic de la Chișinău și au demonstrat că în acest moment există voință politică și populară pentru o apropiere rapidă și completă a R. Moldova de principiile și de valorile europene.

„Dar oricât de remarcabil pare acest gest excepțional, materializarea sa nu poate avea loc fără o atitudine corespunzătoare din partea instituțiilor europene. R. Moldova are nevoie de ajutor rapid și clar, de un traseu prestabilit și de puncte finale bine determinate în parcursul său european. Dacă Uniunea Europeană nu acționează decisiv, îmi e teamă că pierdem una dintre marile oportunități istorice europene în care decizia populară va fi irosită, cu consecințe pe măsură”, a spus Tudorache într-o postare pe Facebook.

În scrisoarea adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintelui Consiliului European, Charles Michel, europarlamentarii au expus trei priorități politice cu privire la R. Moldova.

„În primul rând, UE trebuie să sprijine mai direct reforma complexă, dar esențială, a sistemului de justiție. În al doilea rând, cetățenii moldoveni trebuie să simtă beneficiile tangibile ale integrării europene. În al treilea rând, trebuie să acționăm cu hotărâre și claritate în sprijinirea forțelor proeuropene din democrațiile care arată disponibilitatea integrării europene”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea integrală:

„Doamnă președinte Ursula von der Leyen,

Domnule președinte Charles Michel,

Vă mulțumim pentru scrisoarea dumneavoastră comună din 30 iunie privind situația din R. Moldova. De atunci, moldovenii s-au exprimat la alegerile anticipate din 11 iulie, iar mesajul lor a fost puternic și clar: au ales democrația, au ales statul de drept și au ales un viitor european pentru țara lor. Și, în acest scop, au dat Partidului de Acțiune și Solidaritate (PAS) al președintelui Maia Sandu un mandat puternic pentru un program ambițios de reforme.

Nu putem permite ca acest moment istoric să se irosească – ceea ce s-ar putea întâmpla dacă această țară nu primește ajutor consecvent și vital din partea Uniunii Europene. Am oferit deja sprijin financiar de-a lungul anilor, dar credem că este momentul pentru o abordare politică mai profundă, în care reformele au loc simultan cu beneficii economice și politice clare. Alegerea democrației este o piatră de temelie esențială pentru o transformare care va oferi R. Moldova o perspectivă clară în ceea ce privește aderarea la UE. Dar, din păcate, știm cu toții că o transformare profundă a unei țări are nevoie de resurse și de timp și ceea ce este o poveste de succes astăzi se poate transforma prea ușor în dezamăgire mâine.

Mesajul nostru este necesar a fi construit în jurul a trei priorități politice: În primul rând, UE trebuie să sprijine mai direct reforma complexă, dar esențială, a sistemului de justiție. Cu impactul său profund asupra tuturor aspectelor vieții sociale, economice și politice din orice democrație, succesul reformei justiției este un factor de schimbare sau de rupere în toate celelalte demersuri pe care UE și R. Moldova le vor întreprinde împreună. Salutăm înființarea de către președintele Maia Sandu a unui nou „Comitet consultativ independent anticorupție” și sprijinim cooperarea dintre R. Moldova și UE în combaterea tuturor tipurilor de infracțiuni financiare. Credem că comisarii Reynders și Verhely pot conveni împreună cu noul guvern de la Chișinău un calendar ambițios de acțiuni pentru a sprijini aceste eforturi.

În al doilea rând, cetățenii moldoveni trebuie să simtă beneficiile tangibile ale integrării europene. Ne arătăm, din nou, aprecierea pentru pachetele fără precedent, de 600 de milioane de euro ale Planului de redresare economică din R. Moldova, iar Comisia trebuie să se mobilizeze pentru a-l pune în aplicare rapid. Comisia trebuie să se asigure că, în urma evaluării actuale a acordului cu R. Moldova privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC), acesta se va alinia cu realitățile economice post-COVID din țară. Două rezultate concrete pot aduce Uniunea mai aproape de moldoveni în viața lor de zi cu zi și vă rugăm să le luați în considerare cu atenție: eliminarea completă a tarifelor de roaming și includerea Republicii Moldova în Zona unică de plată în euro (SEPA). Trebuie să avem planuri concrete pentru integrarea economică imediată în ceea ce privește rutele de transport, conexiunile energetice și noile oportunități comerciale. Securitatea comercială a R. Moldova este singura asigurare pe care o putem avea cu adevărat pentru un reformă de succes.

În al treilea rând, trebuie să acționăm cu hotărâre și claritate în sprijinirea forțelor proeuropene din democrațiile care arată disponibilitatea integrării europene. Democrația poate fi salvată prin vot și speranță. Moldovenii și-au făcut datoria și au votat. Iar acum, o perspectivă clară de extindere poate oferi o speranță incontestabilă și o pârghie pentru reformele necesare, în această regiune, pentru pacea, stabilitatea și prosperitatea continentului nostru. Cerem Comisiei Europene și Consiliului European să crească sprijinul acordat mass-media independente și societății civile din R. Moldova. Credem că metodologia revizuirii extinderii, structurată pe clustere de integrare, poate fi o bună oportunitate de a extinde perspectiva integrării europene la R. Moldova (și alte țări din regiune).Prin votul din 11 iulie, cetățenii moldoveni și-au dovedit sprijinul pentru valorile și principiile europene. Au trimis un mesaj clar de acțiune și solidaritate și este corect ca UE să acționeze în spiritul reciprocității. Acționând decisiv acum, punem bazele pentru ca poporul din R. Moldova și noua majoritate aleasă să construiască o societate care funcționează mai bine și, astfel, un viitor mai bun pentru ei și familia europeană. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a îndeplini această agendă de reformă și speranță

Dacian CIOLOŞ, președinte Renew Europe; Dragoş TUDORACHE, membru al Parlamentului European; Vlad-Marius BOTOŞ, membru al Parlamentului European Vlad GHEORGHE, membru al Parlamentului European; Alin MITUŢA, membru al Parlamentului European; Dragoş PÎSLARU, membru al Parlamentului European; Ramona STRUGARIU, membru al Parlamentului European; Nicolae ŞTEFĂNUŢĂ, membru al Parlamentului European”, se arată în scrisoare.

Scrutinul parlamentar din R. Moldova în care au fost așteptați 3 287 140 de cetățeni cu drept de vot pentru a alege componența viitorului Parlament de la Chișinău s-a desfășurat duminică, 11 iulie. Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 100% din secţiile de votare, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a câștigat detașat alegerile, înregistrând 52,80% din voturi. Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) a obținut 27,17% din electorat, iar Partidul Politic „ȘOR” a înregistrat doar 5,74% din electorat.

Potrivit datelor preliminare finale, PAS obține 63 de mandate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor ar obține 32 și Partidului Șor – 6 mandate.