11:22:48 29.03.2024
Stiri

FOTO // Companiile vitivinicole din Republica Moldova, vizită de lucru la vinării din România și Bulgaria, pentru a se inspira în dezvoltarea afacerilor

Actualitate 16.07.2021 16:59 Vizualizări2638 Autor: Ziarul National
FOTO // Companiile vitivinicole din Republica Moldova, vizită de lucru la vinării din România și Bulgaria, pentru a se inspira în dezvoltarea afacerilor Agenția de investiții


Un grup de vinificatori din R. Moldova a explorat, în perioada 4-11 iulie curent, vinării din România și Bulgaria, în cadrul unui program de schimb de bune practici, finanțat de Uniunea Europeană.

Primele vinării vizitate au fost cele din Bulgaria, din orașul Vidin și Stara Zagora, unde vinificatorii autohtoni au avut posibilitatea să discute cu omologii lor noile tendințe din industrie, oportunități și probleme care au apărut în timpul pandemiei și soluțiile pe care le-au identificat. De asemenea, au făcut schimb de idei și practici care s-au dovedit a fi utile în ajustarea procesului de producere și comercializare la cerințele existente pe piața mondială.



Potrivit Agenției de Investiții de la Chișinău, o altă delegație cu reprezentanți din sectorul vitivinicol, însoțiți de membri ai organizațiilor de susținere a afacerilor, a participat la un tur al cramelor din România. Schimbul de bune practici a început în orașul Cernavodă, la crama Rasova. Vinificatorii au vorbit despre similitudini, dar și diferențe în metodele de creștere și prelucrare a strugurilor și de producere a vinurilor.

Experiența a continuat la Crama Trantu Murfatlar și Crama Hamangia. Gazdele și-au prezentat plantațiile de viță-de-vie, precum și tehnologiile utilizate la realizarea licorii lui Bachus. Programul a culminat cu o degustare în care, pe lângă aromele similare celor pe care le găsim în vinurile autohtone, specialiștii din R. Moldova au apreciat caracterul specific oferit de terroirul acestei zone.



Participanții din R. Moldova au fost deosebit de impresionați de modul în care colegii din cele două țări își organizează în vinăriile lor componenta turistică. Vinificatorii bulgari și cei români oferă acestei componente o mare importanță, punând accent nu doar pe calitatea vinului, dar și pe modul în care sunt primiți vizitatorii la crame și experiența pe care o trăiesc.

„A fost foarte interesant să discutăm cu proprietarii de la micile vinării din Bulgaria, care ne-au povestit despre modelul lor de business și despre cei 22 de mii de turiști care îi vizitează în fiecare an. Am venit cu unele idei și cu dorința de a investi în această parte a afacerii noastre și de a o dezvolta”, a declarat Dan Prisăcaru, reprezentanta unei vinării din R. Moldova.

Vizita a fost organizată de Proiectul transfrontalier WINET, finanțat de Uniunea Europeană, care are drept scop dezvoltarea comerțului și a relațiilor de colaborare în cadrul sectorului vinicol din cele trei state - R. Moldova, România și Bulgaria. Misiunea proiectului este de a spori comerțul și cooperarea în sectorul vitivinicol.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md