fbpx

Africa de Sud: Cozi uriașe pentru mâncare. Polițiști înarmați protejează camioanele cu alimente

Polițiști înarmați protejează livrările de alimente și provizii către supermarketurile din Africa de Sud, după ce țara a fost cuprinsă de jafuri și violențe pe scară largă în ultima săptămână, relatează BBC. Zeci de oameni au murit și peste 1.700 au fost arestați după ce încarcerarea fostului președinte Jacob Zuma a declanșat cele mai grave proteste din ultimii ani.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Sute de magazine și afaceri au fost jefuite, iar guvernul a anunțat că acționează pentru a preveni perturbarea transporturilor de alimente, transmite digi24.

Mărfuri estimate la 1 miliard de dolari au fost furate în KwaZulu-Natal, unde cel puțin 800 de magazine au fost jefuite, potrivit unui primar din provincie.

Președintele Afrcii de Sud, Cyril Ramaphosa a declarat că guvernul nu va permite să prevaleze „anarhia și haosul” în țară și a sugerat că violențele au fost provocate în mod deliberat.

În KwaZulu-Natal, provincia natală a lui Zuma – și epicentrul violențelor din ultima săptămână – mulți oameni au stat la coadă pentru mâncare. Unii dintre ei s-au așezat la rând de la primele ore ale dimineții doar pentru a obține câteva produse. Oamenii aflați la coadă au declarat pentru BBC că sunt îngrijorați că nu pot asigura hrana familiilor lor.

Mai multe drumuri au fost deteriorate sau blocate de protestatari, iar guvernul vrea să se asigure că aprovizionarea cu alimente nu este întreruptă, a declarat Khumbudzo Ntshavheni, membră a cabinetului.

Membrii armatei au fost detașați pentru a proteja punctele cheie naționale, iar poliția escortează transporturile de oxigen, medicamente și alte bunuri cheie, a spus ea.

Violențele din Africa de Sud au început luna trecută, după ce fostul președinte s-a predat și a fost băgat în închisoare. Zuma, în vârstă de 79 de ani, a fost condamnat pentru ultraj pentru că s-a folosit de tertipuri pentru a evita să depună mărturie într-o anchetă de corupție care îl vizează.

Fostul președinte este acuzat că a jefuit resursele publice în cei nouă ani în care a fost la guvernare, între 2009 și 2018.

Articole asemănătoare

Back to top button