/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Curtea de Conturi a sesizat și Serviciul de Informații și Securitate, în urma atacului cibernetic asupra paginii web

16 iulie 2021, ora 16:58

Pe lângă Procuratura Generală (PG), Curtea de Conturi (CCRM) a sesizat și Serviciul de Informații și Securitate (SIS), în legătură cu atacul cibernetic care a avut loc asupra paginii web a instituției. A fost organizată și o primă ședință cu participarea reprezentanților CCRM și organelor de securitate și de drept, care vor investiga cazul.

CCRM menționează că în urma atacului, în niciun mod nu au fost afectate serverele, sistemele informaționale, poșta electronică și sistemul de comunicare internă Intranet al instituției. CCRM comunică că pagina oficială este o pagină cu caracter informativ, de comunicare cu publicul larg, care conține informație generală despre instituție și activitatea acesteia, comunicatele de presă și anunțurile publice și altă informație de interes public. De asemenea, prin intermediu paginii este organizată transmisiunea live a ședințelor CCRM de examinare a rapoartelor de audit.

„Pagina web nu este platforma pe care se păstrează documentele unei instituții. Documentele Curții de Conturi, cum ar fi rapoartele de audit și hotărârile, documentele de lucru sunt păstrate, în primul rând, în original, cu semnăturile originale, pe suport de hârtie, în arhivele instituției. Copiile scanate ale acestor documente sunt păstrate în bazele informaționale interne ale CCRM”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

De asemenea, reprezentanții instituției precizează că documentele primare, examinate în procesul de audit, sunt solicitate de la entitățile auditate, care sunt posesoare ale acestor documente. După aprobare, rapoartele și hotărârile Curții de Conturi sunt trimise, în mod automat, Parlamentului, Guvernului, Președinției, precum și entităților verificate. Hotărârile CCRM sunt publicate, de asemenea, în ”Monitorul Oficial”.

Curtea de Conturi utilizează și va utiliza în continuare platformele informaționale alternative pentru informare. Astfel, comunicatele de presă, anunțurile și altă informație importantă sunt distribuite pe contul de Facebook. Live-urile ședințelor de examinare a rapoartelor de audit, precum și înregistrările ședințelor sunt disponibile pe Youtube sau privesc.eu.

Amintim că în urma atacului cibernetic au fost distruse toate bazele de date publice. Potrivit CCRM, este pentru prima oară când instituția supremă de audit se confruntă cu o asemenea situație. 

Potrivit art.259 din Codul penal, „accesul ilegal la informația computerizată” se pedepsește cu amendă în mărime de la 850 la 1350 unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la trei ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 4000 la 7000 unități convenționale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Conform art.270 din Codul de procedură penală, competența de a investiga această categorie de infracțiuni aparține Procuraturii, iar cu „cât mai operativ astfel de incidente vor fi raportate organelor de drept, cu atât mai mari vor fi șansele de a fi descoperite”, spun procurorii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram