‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSergiu Tutovan: Viticultorii trebuie să realizeze 3 lucrări importante la vița-de-vie în această perioadă

Sergiu Tutovan: Viticultorii trebuie să realizeze 3 lucrări importante la vița-de-vie în această perioadă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ploile înregistrate în lunile iunie – iulie, care au avut o durată destul de mare, nu au permis producătorilor de struguri să efectueze tratamentele fitosanitare, totodată au provocat și stimulat dezvoltarea masivă a manei și făinării.

Cu toate acestea, experții spun că prognozele pentru recolta din acest an sunt optimiste, dacă viticultorii vor interveni prompt și vor asigura o protecție corespunzătoare.

Solicitat de Agrobiznes, Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole a menționat că sunt foarte puține plantații care nu au fost afectate, mai ales de mană.

„Plantațiile care au fost afectate de mană în timpul înfloritului înregistrează pierderi de roadă de la nesemnificative până la total. Într-un final, nu este vina nimănui, din cauza ploilor, producătorii nu au putut intra în plantație pentru a interveni cu tratamentele necesare.

În ultima săptămână, am observat și un atac masiv de mană pe frunze. Viticultorii care lucrează regulat, fără a aștepta timpul corespunzător pentru realizarea tratamentelor, mai ales în acest an ploios, se pot bucura de rezultate mai bune, comparativ cu cei care au așteptat și nu au intervenit”.

Mana a făcut probleme în timpul înfloritului, a infestat inflorescențele și a provocat pierderi. Cel mai grav este că în anumite plantații mana a ajuns până la bobițe.

„Am observat și atacul de făinare la bobițe. La moment, ne confruntăm cu 2 extreme – din cauza ploilor producătorii nu au avut posibilitatea să realizeze lucrările în verde, respectiv strugurele este „în întuneric”, creșterea fiind foarte mare. Totodată, la strugurii care se află în spatele frunzelor nu ajunge soluția cu care se efectuează tratamentele. Este recomandat și necesar să se realizeze defolierea pentru a elibera accesul către struguri”.

Expertul recomandă efectuarea defolierii, chiar cu riscul că unele bobițe vor fi afectate de soare.

„Este mult mai ușor de soluționat această problemă, decât atacul de făinare, care duce la pierderea totală a recoltei. Putem înlătura bobițele afectate în timpul culesului și astfel soluționăm problema. Dacă defolierea era realizată la timpul potrivit, atunci strugurii ar fi fost căliți, dar rămânând în umbră nu sunt adaptați cu razele solare. Îndemn producătorii de struguri să realizeze tratamentele necesare deoarece, rănile provocate de arsuri sunt „porți deschise” pentru infecții și mai ales, pentru putregaiul alb”.

Sergiu Tutovan a specificat că este important să se protejeze creșterile tinere, pentru că mana va afecta aceste creșteri în primul rând.

‹ adv ›

În cazul în care sunt afectate frunzele amplasate în vârful lăstarului sau frunzele amplasate după copileț, se închide „bucătăria plantei”, altfel spus nu va avea cum să se hrănească recolta.

„Ulterior, trebuie de realizat tratamente cu preparate sistemice contra manei și făinării cu aplicarea unui surfactant. Este important ca în timpul acestui tratament să se acopere și pedunculul strugurilor, acolo unde mana intră în fazele mai târzii, când nu poate intra prin coaja bobiței. La aplicarea tratamentelor contra făinării, recomand să se adauge și sulf cu mărirea normei de consum (8 kg). Normele de 2-3 kg la preparatele de sulf nu au nici un efect, din experiența pe care o avem”.

Producătorii trebuie să realizeze și un tratament foliar cu microelemente și fosfor, deoarece acum se depun inflorescențele pentru anul viitor.

„La fel, viticultorii trebuie să administreze calciu și potasiu pentru acumularea zahărului în bobițe. Recomand să aplice fertilizări foliare cu calciu în combinație cu siliciu ca să întărească coaja bobiței”.

Sergiu Tutovan mai spune că, la moment ploile au trecut, dar în fiecare dimineață avem rouă, unele plantații sunt acoperite de negură, dar aceste fenomene sunt mult mai periculoase decât ploile.

„Astfel că, ar trebui realizate tratamentele și apoi să se efectueze operațiile în verde, aceasta este prioritar”.

‹ adv ›

Expertul susține că, situația în plantațiile de viță-de-vie la moment este satisfăcătoare, chiar și acolo unde polenizarea s-a petrecut defectuos, din cauza ploilor și temperaturilor mai scăzute din timpul înfloritului. Până la recoltare, situația se va redresa.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›