image
Sursa foto: jurnal.md

Tiraspolul refuză discutarea problemelor referitoare la încălcarea drepturilor omului în regiune

Mai bine de un an activitatea grupurilor de lucru pentru drepturile omului din partea Chișinăului și Tiraspolului sunt blocate.

Potrivit Biroului pentru reintegrare pe parcursul ultimelor luni Chișinăul a întreprins măsuri active pentru revigorarea acestei platforme de dialog, ultima reuniune a căreia a avut loc la 22 mai 2020.

După o corespondență îndelungată prin canalul de dialog al reprezentanților politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, a fost format un proiect de agendă cuprinzând subiecte importante referitoare la încălcarea drepturilor omului în regiune. Ședința urma să se desfășoare la 15 iulie, curent. Tiraspolul însă a contramandat această întrunire

„Chișinăul rămâne în așteptarea unui răspuns final din partea Tiraspolului în contextul în care pe ordinea de zi a discuțiilor figurează un șir de subiecte de actualitate, iar asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale omului a fost reiterată ca fiind o prioritate permanentă pentru Guvernul Republicii Moldova și asupra căreia se atrage mereu atenția Președinției în exercițiu a OSCE, Reprezentantului Special pentru reglementarea transnistreană, actorilor formatului de negocieri „5+2” și a partnerilor internaționali relevanți”, se arată într-un comunicat al Biroului pentru reintegrare.

„Într-o perioadă în care locuitorii regiunii transnistrene sunt răpiți, persecutați pentru exprimarea unor opinii critice, deținuți cu miile în condiții proaste de detenție, Tiraspolul refuză discutarea problemelor de drepturile omului. Chiar dacă e discutabilă eficiența Grupului de lucru pentru drepturile omului, lipsa întrunirilor în acest format timp de peste un an, refuzul vehement al Tiraspolului de a discuta aceste probleme, reprezintă un mesaj foarte clar ce înseamnă pentru Tiraspol drepturile omului” a comentat refuzul Tiraspolului de a se întruni, avocatul Promo Lex, Pavel Cazacu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: