image
Sursa foto: Profimedia

Cel puțin 33 de morți și zeci de dispăruți în Germania, din cauza ploilor și inundațiilor; Și în Belgia au murit 4 oameni

Cel puțin 33 de persoane au murit și zeci au fost date dispărute joi, după ploile puternice din vestul Germaniei din cauza cărora s-au revărsat mai multe râuri, iar casele și pivnițele au fost inundate, potrivit The Guardian. Bilanțul deceselor din Germania s-a modificat de la oră la oră joi. Cel puțin 4 decese au fost înregistrate și în Belgia.

Poliția germană anunțase în cursul dimineții de joi că 70 de persoane au dispărut în apropierea zonei viticole Ahrweiler, în landul Renania-Palatinat, după ce râul Ahr care se varsă în Rin s-a revărsat și a spulberat mai multe case, relatează Reuters, citat de Digi24.

Un localnic a fugit din Ahrweiler, după ce a fost emisă o alertă de inundație la 2 dimineața. „Nu am trăit niciodată o astfel de catastrofă, în care râul să iasă din matcă într-un timp atât de scurt”, a declarat pentru o televiziune locală bărbatul de 63 de ani.

La nord, în Renania de Nord-Westfalia, două persoane au fost găsite moarte în pivnițe inundate din Koln, iar alte decese s-au înregistrat în Solingen, Unna și Rheinbach, a anunțat poliția. Miercuri seara, doi pompieri au murit în acest land.

Aproximativ 50 de persoane au rămas blocate pe acoperișurile caselor din Ahrweiler, iar mai multe case erau în pericol de prăbușire. Elicopterele poliției au survolat toată zona pentru a salva oameni.

Malu Dreyer, premierul Renaniei-Palatinat, a declarat că intenționează să viziteze zona inundațiilor. „Este o catastrofă! Avem morți, dispăruți și mulți oameni care încă sunt în pericol. Toate serviciile noastre de urgență sunt în acțiune non-stop", a spus Dreyer.

Mai jos, pe râul Rin, au fost înregistrate cele mai abundente precipitații măsurate vreodată pe parcursul a 24 de ore, care au provocat inundații în orașe, inclusiv în Koln și Hagen, în timp ce în Leverkusen 400 de persoane au trebuit să fie evacuate dintr-un spital.

În Wuppertal, cunoscut pentru calea ferată aeriană, localnicii au spus că pivnițele lor au fost inundate și că s-a întrerupt curentul.

Premierul landului, Armin Laschet, candidatul conservator o va înlocui pe Angela Merkel pentru funcția de cancelar la alegerile generale din septembrie, urma să viziteze Hagen joi.

Meteorologii au declarat că ploile din regiune din ultimele 24 de ore au fost fără precedent.

Mai multe regiuni din sudul și estul Belgiei au fost inundate joi, fiind afectată în special zona Liège, iar cel puțin trei persoane au fost găsite moarte. Trupul neînsuflețit al unui bărbat fusese descoperit miercuri, după revărsarea fluviului Meuse. Toți locuitorii provinciei Liège, care a fost afectată cel mai tare, au fost rugați să rămână acasă, pentru a lăsa spațiu de manevră pentru echipajele de urgență. O operațiune de căutare era joi în desfășurare după ce mai multe case s-au prăbușit în Pepinster, pe malul râului Vesdre, unul dintre multele ieșite din matcă.

Armata a fost mobilizată în patru din cele zece provincii ale țării (Liège, Namur, Luxemburg, Limbourg) pentru a participa la salvări și evacuări. De miercuri au fost puse la dispoziție corturi pentru relocarea locuitorilor din Spa, oraș inundat. Franța a pus la dispoziție un elicopter și o echipă de salvatori pentru a participa la operațiuni în Liège. Italia și Austria au anunțat, de asemenea, că sunt gata să colaboreze, în cadrul mecanismului european de protecție civilă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: