Șomeri, după „o viață” de parlamentar: Iată deputații care au rămas după ușa Legislativului

Unii dintre cei mai longevivi deputați din Parlamentul Republicii Moldova au rămas fără mandat în noua legislatură, în urma scrutinului din 11 iulie. Este cazul lui Vladimir Vitiuc, Violeta Ivanov și Sergiu Sîrbu, cărora nu le-au ajuns voturi ca să fie alături de colegii lor în Legislativ, dar și de Dumitru Diacov și Vladimir Plahotniuc, care de această dată nici nu au candidat.

Foto: UNIMEDIA

Vladimir Vitiuc, deputat în Parlamentul Republicii Moldova începând cu anul 2005, care a deținut 6 mandate a rămas practic pe pragul Parlamentului, după ce candidații de pe lista Partidului Șor au devenit deputați exact până la poziția a 7, pe care se afla Vitiuc. Acesta mai are șanse să revină în fotoliul moale de parlamentar, în cazul în care vreun coleg de-al său va renunța la mandat.

Anume din același motiv, că la alegerile parlamentare din 11 iulie Partidul Șor a obținut 6 mandate, au rămas la poarta instituției statului și Violeta Ivanov cu Sergiu Sîrbu.

Până acum, Violeta Ivanov a deținut 5 mandate, iar Sergiu Sîrbu – 3. Cei doi la fel pot lua mandatele, dacă alți colegi de-ai lor vor renunța la mandate, însă șansele sunt mai mici decât ale lui Vitiuc.




Democrații nu au trecut pragul electoral la alegerile parlamentare din 2021, respectiv deputații PD din legislatura trecută nu se mai regăsesc în noul for ales. Printre aceștia și Vladimir Plahotniuc, care nu mai e nici democrat, de doi ani, așa cum nu mai e nici în țară.

Cel mai longeviv deputat din fostul Parlament, Dumitru Diacov, președinte de onoare al PD și-a încheiat calea de legislator. Diacov nu a candidat la aceste alegeri și a anunțat că se retrage din viața politică activă, a declarat acesta la UNInterviu de la UNIMEDIA.

Vedeți mai jos lista tuturor deputaților care „au spus adio” mandatului de deputat odată cu dizolvarea Parlamentului:


Blocul ACUM (Platforma DA și PAS):
  1. Alexandru Slusari
  2. Igor Munteanu
  3. Octavian Țîcu
  4. Chiril Moțpan
  5. Dinu Plîngău
  6. Stela Macari
  7. Maria Ciobanu
  8. Liviu Vovc
  9. Inga Grigoriu
  10. Iurie Reniță
  11. Andrei Năstase
  12. Maia Sandu

Partidul Democrat din Moldova (PD):

  1. Andrian Candu
  2. Constantin Botnari
  3. Monica Babuc
  4. Vasile Bîtca
  5. Sergiu Sîrbu
  6. Vladimir Cebotari
  7. Vladimir Andronachi
  8. Svetlana Rotundu
  9. Violeta Ivanov
  10. Angel Agache
  11. Vladimir Vitiuc
  12. Igor Vremea
  13. Oleg Sîrbu
  14. Ion Leucă
  15. Corneliu Padnevici
  16. Eugeniu Nichiforciuc
  17. Gheorghe Brașovschi
  18. Eleonora Graur
  19. Nicolae Ciubuc
  20. Ludmila Guzun
  21. Vlad Plahotniuc
  22. Pavel Filip
  23. Alexandru Jizdan
  24. Grigore Repeșciuc
  25. Alexandru Botnari
  26. Ghenadie Buza
  27. Dumitru Diacov
  28. Efrosinia Grețu
  29. Elena Bacalu

Partidul Șor:

  1. Igor Himici

Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM):

  1. Ion Ceban
  2. Victor Gaiciuc
  3. Vladimir Golovatiuc
  4. Victor Bologan
  5. Vladimir Țurcan
  6. Ivan Zabunov
  7. Oleg Teterea
  8. Gaik Vartanean
  9. Vladimir Mizdrenco
  10. Alexandr Usatîi
  11. Alexandr Nesterovschi
  12. Oleg Savva
  13. Oleg Lipskii
  14. Adrian Lebedinschi
  15. Alexandru Jolnaci
  16. Gheorghii Para
  17. Ștefan Gațcan

Candidați independenți:

  1. Alexandru Oleinic

Pe 11 iulie 2021 în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare anticipate, acesta fiind cel de-al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenței țării. Cetățenii au ales o nouă componență a Parlamentului – organul legislativ al statului.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și Partidul Șor acced în Parlament după prelucrarea a 100% din procesele verbale. Astfel, PAS ar obține 63 de mandate, BECS – 32 de mandate, Partidul Șor – 6 mandate.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, ședinţa de constituire a Parlamentului nou-ales este prezidată de cel mai în vârstă deputat. Preşedintele şedinţei oferă cuvânt Preşedintelui Curţii Constituţionale pentru prezentarea raportului privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.

În termen de 10 zile după constituirea legală a Parlamentului se constituie fracţiunile parlamentare. Acestea funcţionează în baza regulamentului propriu. Fracţiunile parlamentare sunt alcătuite din cel puţin 5 deputaţi aleşi.


Pub