O nouă luptă pentru fotoliul de magistrat constituțional: CSM a anunțat data până la care te poți înscrie la concurs

Consiliul Superior al Magistraturii anunță concurs repetat pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională, după ce primul a eșuat din motiv că niciun candidat înscris în cursa pentru funcția de judecător la CC nu a întrunit numărul necesar de voturi din partea membrilor CSM, după ce aceștia au trecut proba interviului.

Foto: UNIMEDIA

„Prin Hotărârea nr. 173/17 din 15 iunie 2021, publicată la 14 iulie 2021, Plenul CSM a anunțat concurs pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova din partea Consiliului Superior al Magistraturii, stabilind termenul-limită de depunere a actelor necesare pentru participare la concurs - 30 de zile din momentul publicării prezentei Hotărâri pe pagina web a Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată într-un comunicat al CSM.

În baza art. 138 din Constituţia Republicii Moldova şi art. 11 din Legea cu privire la Curtea Constituţională, candidatul la funcția de judecător la Curtea Constituțională trebuie să întrunească cumulativ următoarele condiţii:

deţine cetăţenia Republicii Moldova;

are domiciliul în ţară;

are pregătire juridică superioară;

are înaltă competenţă profesională;

are vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învățământul juridic superior sau în activitatea ştiinţifică;

nu a atins vârsta de 70 de ani;

nu are interdicţia de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică.

Dosarul candidatului va conţine următoarele acte:

a) cererea de participare la concurs;

b) copia de pe actul de identitate;

c) curriculum vitae în formatul Europass;

d) copia de pe diploma de licențiat în drept sau echivalentul acesteia;

e) copia certificată de pe carnetul de muncă (pentru perioada de până la 28 decembrie 2018), precum și adeverințe semnate de conducătorii și contabilii-șefi ai instituțiilor, organizațiilor sau întreprinderilor respective, autentificate cu ștampilă umedă, în care trebuie să se facă în mod obligatoriu referință la documentul ce confirmă vechimea în muncă;

f) certificatul medical de sănătate;

g) cazierul judiciar;

h) declarația de avere și interese personale, conform anexei nr. 1 la Legea privind declararea averii și a intereselor personale nr. 133 din 17 iunie 2016;

i) referința de la ultimul loc de muncă;

j) o fotografie color 4x5 cm;

k) scrisoarea de motivare.

Candidaţii pot depune dosarele de participare la concursul nominalizat la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (mun. Chişinău, str. Mihai Eminescu, 5) sau la adresa de e-mail aparatul@csm.md, până la data de 12 august 2021, inclusiv.

Precizăm că pe 15 iunie, concursul pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituțională a eșuat din motiv că niciun candidat înscris în cursa pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională nu a întrunit numărul necesar de voturi din partea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, după ce aceștia au trecut proba interviului.

Funcția de judecător la Curtea Constituțională a devenit vacantă după decesul magistratului Eduard Ababei.

Din componența CC fac parte șase judecători. Câte doi membri sunt desemnați de CSM, Guvern și Parlament.


Pub