Principală  —  IMPORTANTE   —   Alte trei cazuri de COVID-19…

Alte trei cazuri de COVID-19 de import din Rusia. Experți în epidemiologie din R. Moldova: în Rusia situația este foarte critică

Au fost înregistrate alte trei cazuri de COVID-19 de import din Rusia, dar și un caz din Ucraina, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Miercuri, 14 iulie, secretarul de stat al MSMPS Igor Curov a menționat că în ultima săptămână, în R.Moldova au fost înregistrate 28 de cazuri de import, majoritatea din Federația Rusă – 13 cazuri, iar alte patru din Marea Britanie.

„În Rusia, Spania, Portugalia, numărul de cazuri este în creștere. (…) Vedem ce se întâmplă în Rusia. Medicii de acolo menționează că dacă anul trecut, când se confruntau cu varianta britanică, încărcătura spitalicească era de 30%, acum, ei au o încărcătură de 70%, iar situația e foarte critică. Peste 80% din persoanele infectate au tulpina Delta”, susține șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv.

În ultimele 24 de ore, au fost confirmate cu COVID-19 alte 88 de persoane, printre care un asistent medical, după efectuarea a 4 791, dintre care 1 208 – rapide antigen. În ultimele 24 de ore, a decedat o femeie și un bărbat, de 65 și 72 de ani.

„Situația epidemiologică în R. Moldova în ultima săptămână este cu dinamică negativă. A crescut numărul total de cazuri, peste 20 %. Totodată, a crescut peste 8% numărul cazurilor de decese. Indicele de contagiozitate a crescut până la 1,05 ceea ce înseamnă că noi avem un risc, un pericol substanțial de creștere a numărului pacienților infectați”, a declarat secretarul de stat al MSMPS Igor Curov, miercuri, 14 iulie, în cadrul ședinței Guvernului.

În instituțiile medico-sanitare spitalicești sunt internați 159 de pacienți, dintre care 49 în stare extrem de gravă, 10 fiind conectați la aparate de respirație asistată. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 sunt 542 de persoane

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în R. Moldova a ajuns la 257 766. Potrivit MSMPS, 250 719 persoane au fost tratate de COVID-19, iar 6 219 au decedat.