12:49:28 24.04.2024
Stiri

Ploile frecvente și temperaturile generoase au favorizat răspândirea AMBROZIEI în R. Moldova: AVERTISMENTUL specialiștilor și amenzile pentru cetățeni

Actualitate 15.07.2021 11:37 Vizualizări1459 Autor: Ziarul National
Ploile frecvente și temperaturile generoase au favorizat răspândirea AMBROZIEI în R. Moldova: AVERTISMENTUL specialiștilor și amenzile pentru cetățeni


Ploile frecvente și căldură de peste 30 de grade din anul curent au favorizat dezvoltarea sporită a ambroziei pe teritoriul R. Moldova, polenul căreia provoacă rinită alergică, conjunctivită alergică și este unul dintre factorii agravanți ai astmului.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează că Ambrosia artemisiifolia poate fi întâlnită astăzi pe întreg teritoriul Republicii Moldova – fie pe terenuri neîngrijite, pe marginea drumurilor, pădurilor sau în grădini și parcuri, iar în decurs de câteva zile va începe înfloritul acesteia.

Specialiștii susțin că această plantă are un impact negativ major asupra sănătății omului, dar și asupra recoltelor agricole și este necesar să fie distrusă.

De altfel, legislația R. Moldova prevede amenzi de până la 600 de lei pentru persoanele fizice, de până la 960 de lei pentru cele cu funcții de răspundere, dar și de până la 4 500 de lei pentru persoanele juridice care nu nimicesc această buruiană pe terenurile care le aparțin.

„Ne adresăm către toți producătorii agricoli, consiliile locale, persoanele fizice şi juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, să efectueze cercetarea sistematică a terenurilor, pentru identificarea buruienii și distrugerea acesteia. Este știut faptul că polenul purtat de vânt se poate răspândi la distanță impunătoare, dar distrugerea buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) din grădină este datoria fiecăruia dintre cetățeni”, se arată într-un comunicat de presă al ANSA.

Cum trebuie distrusă Ambrosia artemisiifolia:

- smulgerea plantei sau tăierea repetată (de 3-4 ori), care se va face obligatoriu înainte de perioada de înflorire, pentru a nu provoca dispersia polenului;

- eradicarea prin lucrări agricole, ca de exemplu săpat – prașila manuală, tăiat – cosit manual sau mecanic, lucrarea cu grapa cu discuri, lucrarea cu combinatorul; tăierile frecvente sunt foarte eficiente;

- erbicidarea, în primul stadiu de dezvoltare a plantei (până la înflorire), cu utilizarea produselor omologate conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanților, permise pentru utilizare în Republica Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md