10:59:20 28.03.2024
Stiri

Ecologiștii dau ALARMA: O afacere cu ATV-uri DISTRUGE rezervația naturală Orheiul Vechi

Actualitate 15.07.2021 12:14 Vizualizări4845 Autor: Ziarul National
Ecologiștii dau ALARMA: O afacere cu ATV-uri DISTRUGE rezervația naturală Orheiul Vechi Facebook


Promontoriul de la Trebujeni al Complexului Orheiul Vechi, cu statut protejat de rezervație istorico-culturală şi naturală, inclus în cadrul Parcului Național Orhei, este distrus prin activități distractice ilegale și barbare.

Aproape 100 de organizații membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic atenționeză, într-un demers public, că tururile cu motociclete (ATV) organizate în zonă de către un agent economic pun în pericol flora și fauna rezervației, distrugând masivele de calcar și versanții pitorești ai râului Răut.

Asemenea activităţi, precum și escaladarea malurilor stâncoase cu unități de transport cu „gheare”, extragerea pietrei din malurile stâncoase, sunt contrare statutului de arie protejată și trebuie curmate neîntârziat, altfel riscăm să pierdem definitiv peisajul și speciile rare din Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, dar și din alte arii naturale protejate de stat.

Semnatarii scrisorii amintesc faptul că legislația prevede prevede sancționarea persoanelor pentru folosirea ariilor naturale protejate în alte scopuri decât în cele prevăzute de lege, deteriorarea sau distrugerea ariilor naturale protejate, precum și organizarea și desfășurarea neautorizată de activități economice, de turism și agrement.

Drept urmare, aceștia solicită Guvernului și tuturor autorităților responsabile să stopeze imediat activitățile „motorizate” de divertisment cu factor distructiv asupra stâncilor, florei și faunei din arealul rezervației protejate și calcularea prejudiciului cauzat mediului.

Complexul Orheiul Vechi reprezintă o rezervaţie istorico-culturală şi naturală, pe o suprafaţă de 6 923,0 ha (4 472 ha – zona de protecţie şi 2 451 – zona tampon), cuprinde în totalitate teritoriul comunei Trebujeni, inclusiv satele Trebujeni, Butuceni şi Morovaia, ariile naturale protejate „Trebujeni” şi „Jeloboc-Furceni”, masivele păduroase „Pădurea Ţiganca”, „Pădurea Bacota”, defileul râului Răut cu defileurile adiacente, complexele istorico-arheologice din zonă etc.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md