Cele 5 cuvinte care îți vor deschide mii de uși! Cum poți să le aplici

15 Iul. 2021, 13:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
15 Iul. 2021, 13:36 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Fiecare persoană este „o lume”. Viața la locul de muncă, în afaceri și chiar în familie este plină de relații complexe, în care fiecare persoană are propria sa agendă, propria sa istorie și propriile limite.

Pshilogii și experții vorbesc tot mai mult despre faptul că cel mai important element într-un proces de comunicare nu este conținutul sau tehnica ci, mai presus de toate, relația și conexiunea.

Pentru a fi complet clar: succesul dvs. nu depinde doar de talentele sau ideile voastre; Mai presus de toate, depinde de faptul că tu știi să creezi relații. Talentul și ideile sunt necesare, dar relațiile pe care le formezi pe parcurs le oferă direcție, putere și dimensiune.

Cu toate acestea întâlnim diferite situații:

  • Uși închise;
  • Oameni în poziții înalte sau inaccesibile;
  • Persoane incomode sau inaccesibile.;
  • Adversari sau oameni care nu vor binele;
  • Oameni cărora am vrea să ne adresăm, dar nu știm cum.

Cum putem sparge barierele sociale și personale pentru a construi poduri cu oameni care pot face parte din calea noastră?

Răspunsul stă în această frază magică, totuși nu uitați că cu o mare putere vine o mare responsabilitate. Iată cele 5 cuvinte care îți vor deschide mii de uși și cum poți să le aplici:

Fraza de deschidere este următoarea: Pot să vă cer sfatul?

Vă pot cere sfaturi? Este o frază simplă și scurtă; ușor de spus, ușor de memorizat și ușor de repetat. Este o frază care poate fi utilizată în mod constant fără a-și pierde valabilitatea și, mai presus de toate, are în spate puterea științei de a deschide ușile care până atunci erau închise.

Nu este vorba despre magie, ci despre comunicare și știință. Cum functioneazã?

1. Efectul Ben Franklin

Efectul Ben Franklin este un efect psihologic cunoscut pentru a schimba percepția pe care alții o au despre noi, permițându-le să ne facă o favoare.

Da, ai auzit bine: lasă-i să-ți facă o favoare; nu tu lor.

Este, la prima vedere, contraintuitiv. S-ar putea să credem că, pentru a ne mulțumi, trebuie să „facem” favoruri, dar se dovedește că atunci când alții ne fac favoruri, este dovedit că percepția lor despre noi se îmbunătățește, deoarece considerându-ne demni de timpul și atenția lor îi obligă să ne vadă pe noi înșine într-o lumină mai favorabilă, ca oameni valoroși și amabili.

Trebuie să fie favoruri care nu sunt grele, enervante sau costisitoare. De exemplu, cerând unui coleg o plimbare sau lăsându-l să cumpere o cafea … și pur și simplu mulțumindu-i, fără a-l face să se simtă rău și fără a căuta să-l plătești imediat. Primește o favoare … și mulțumesc! deschide mai multe uși decât aplauze și lingușiri.

2. Un compliment elegant

Când cereți sfaturi, efectul Ben Franklin este activat; Dar asta nu este tot.

Pe de o parte, un sfat este o favoare sau un serviciu care nu costă nimic: este gratuit. Poate că vă pot refuza – din orice motiv – o plimbare sau o cafea, dar cine poate refuza sfatul? Este imposibil să nu găsești pe cineva care să refuze să dea sfaturi care sunt cerute cu bunătate și smerenie.

Când vine vorba de a cere sfaturi, cerem o favoare, precum și un compliment. Îi spunem celeilalte persoane că sunt inteligente, că sunt geniale, că le respectăm și că părerea lor este importantă. Este un cadou pentru propriul ego – un dar pe care nimeni nu-l va opri din a primi. Oamenilor, în general, le place să fie auziți și luați în considerare.

De aceea această frază este magică. Pare o favoare, dar este și un cadou.

3. Lasă-l pe celălalt să strălucească

Pot fi sfaturi personale, despre muncă, despre un proiect sau despre o decizie importantă. Cheia este să afli sfatul simplu și clar și apoi să-l lași pe celălalt să vorbească, respectând întotdeauna regula 80/20. Când vine vorba de a cere sfaturi, plasăm conversația ferm pe curtea celeilalte persoane, lăsându-i să vorbească și să-și exprime propria personalitate și istorie.

Când ați cerut un sfat, nu faceți scuze sau explicații.

4. Efect peripatetic

Când cerem unei alte persoane sfaturi despre ceva care ne interesează și îi facem interesați, este posibil ca, datorită efectului neuronilor oglindă, care generează empatie și aliniere neuronală între doi oameni, ambii pot găsi o soluție pentru o adevărată problemă.

În acest fel, nu numai că vei întări relația, dar vei avea și un răspuns practic sau un progres tangibil în proiectul tău. Cel mai bun dintre toti? Cealaltă persoană va simți că ideea a fost a lor – lăsați-i să-și ia tot meritul! – și o va apăra și promova cu pasiune.

Acesta nu este un sistem manipulativ, ci o metodă de gândire numită peripatetică, în care, prin întrebări, putem ajuta alte persoane să ajungă la concluzii pe care le simt ca ale lor. Este utilizat pe scară largă în comunicare și negociere. Poate fi și marele tău aliat cu expresia magică.

5. Creați conversații reale

Pierdem prea mult timp în conversații inofensive și goale, discuții mici pentru a umple timpul. Dar cât de multe conversații reale sunt necesare! Este impresionant ce poți descoperi și realiza dacă înveți să stăpânești arta conversației.

Nimeni nu cere sfaturi despre lucruri fără valoare. Solicităm sfaturi cu privire la lucrurile care contează și ne preocupă, care pot arunca o privire în confidențialitatea noastră sau pot explora probleme mari. Cele mai bune prietenii se nasc – spune CS Lewis – atunci când o persoană îi spune altuia „Cum? Crezi și tu așa? Am crezut că sunt singurul! ”

Solicitarea de sfaturi este una dintre cele cinci căi de bogăție în tăcere și vă va ajuta să creați relații de afaceri, personale și de prietenie care vor deschide calea pentru o viață mai bună.

Așa că acum știi. Când găsiți o ușă închisă, cea mai bună cheie este să cereți sfaturi.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 10:25
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 10:25 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Casa de Cultură din Chircăieştii Noi, raionul Căuşeni, găzduiește de doi ani, prima întreprindere socială din raion – „Social Textil” SRL, întreprindere care oferă servicii de croitorie, instruire şi locuri de muncă pentru femeile din categorii defavorizate din localitate. Iniţiativa aparţine tinerei Iulia Culicenco, care a deschis întreprinderea socială.

„Instruim tinerele şi femeile din categoria defavorizată a localităţii în activităţi de educaţie tehnologică şi croitorie. Un lucru care ne ţine să avem o activitate permanent şi să nu fim nevoiţi să găsim locuri de muncă în afara localităţii noastre sau şi mai rău – peste hotarele ţării”, afirmă Iulia Culicenco.

De la deschiderea atelierului şi până acum, cinci femei au căpătat abilităţi de croitor. Unele s-au angajat în cadrul întreprinderii, iar altele şi-au găsit de lucru în altă parte. Antreprenoarea susţine că activitatea atelierului de croitorie este benefică pentru întreaga comunitate.

 „Serviciile sunt foarte intrebate şi foarte necesare într-o localitate rurală unde nu fiecare îşi permite să-şi procure o haină nouă şi vine aici la noi şi o repară ca s-o poată purta în continuare”, spune Iulia Culicenco. 

90% din venitul întreprinderii sociale „Social Textil” SRL este reinvestit în calitatea locurilor de muncă şi instruiri pentru persoanele defavorizate.

„Acum, Republica Moldova pune foarte mare accent pe antreprenoriatul social şi pe ideea de antreprenoriat social. Încearcă să introducă acest termen mai frecvent, ca populaţia să audă şi să cunoască despre antreprenoriatul social şi despre ce bine vine să facă acest tip de antreprenoriat întregii economii”, conchide antreprenoarea. 

Întreprinderea socială „Social Textil” SRL a obţinut un grant prin intermediul FundațieiAlături de Voi România, din resursele financiare acordate de Uniunea Europeană.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău