Ioniță, despre noul proiect ANRE: Absolut ilegal, cu toate elementele unei crime economice. CNA și PG să verifice

15 Iul. 2021, 15:21
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Iul. 2021, 15:21 // Actual //  MD Bani

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat astăzi consultări publice pentru discuția unui nou proiect, menit să rezolve probelemele apărute la importul combustibililor în Republica Moldova și la combaterea unei crize petroliere în țară. Deși a prezentat comunicarea din punctul de vedere al soluționării unei probleme, proiectul nou propus ar putea aduce mai multe daune, atenționează expertul economic Veaceslav Ioniță.

„Noul proiect, comparativ cu metodologia existentă, aduce și mai multe daune. Este un proiect absolut ilegal și are toate elementele cheie ale unei crime economice, realizate în beneficiul unui grup restrâns de companii. Acest proiect legalizează una dintre schemele tenebre folosite de en-grosiști”.

„Prin această metodologie se crește prețul plafon pentru companiile care vând combustibil en-gros și se iau toți banii micilor distribuitori. Până în prezent, pentru a scăpa de limitările ANRE, companiile mari au impus micii furnizori să procure combustibil în zone offshore, din afara teritoriului vamal al Republicii  Moldova. Acest fapt majora prețul de import pentru distibuitori cu 50$ la tonă. Autoritățile statului pot verifica lejer: companiile mari și-au impus prețul contrar metodologiilor ANRE, ceea ce este un vădit abuz de poziție dominantă pe piață și un mecanism de falimentare al micilor distribuitori”.

CNA și PG să verifice

Noul mecanism propus este o schemă de falimentare a micilor companii și de creare a unei situații de abuz de poziție dominantă pe piața petrolieră, explică economistul Veaceslav Ioniță.

„În acest context, micile companii se vor adresa la Procuratura Generală pentru începerea unui dosar ce vizează crima economică. Totodată, Centrul Național Anticorupție trebuie să verifice interesul ANRE în promovarea unei metotolodii ilegale în favoarea unui grup de companii.”

Dubios este faptul și de ce „Consiliul Concurenței nu intervine pentru stoparea acestui abuz și situații de monopol din Moldova”.

Procuratura Generală, în acest sens, ar trebui să verifice metodologia din perspectiva unei crime economice, care are la bază două elemente cheie:

  1. Crima economică în privința unui grup larg de companii mici (acestea din urmă pot da în judecată Republica Moldova și pot cere despăgubiri).
  2. Prejudiciul creat bugetului de stat prin creșterea pieței tenebre a produselor petroliere.

Schema prin care diverse companii procură în volum en-gros combustibil și îl vând cu ridicata, fără a deține licență, acte permisive, este deja cunoscută. Potrivit lui Ioniță, volumul pieței tenebre reprezintă 38% din întregul volum al pieței, echivalentul a 270 de mii de tone. Astfel, valoarea prejudiciului adus bugetului de stat depășește zeci de milioane de lei.

Acoperișul ANRE pentru trei mari companii

În acest context, companiile mici autohtone nu vor mai beneficia de prețuri favorabile și vor falimenta, explică Ioniță. Potrivit acestuia, cele mai mari companii petroliere de pe piață, cu capital internațional, nu au în proprietate benzinării proprii, ele le închiriază de la sute de mici antreprenori. În lipsa unor condiții echitabile pe piață, aceste mici companii vor falimenta. Este un alt mecanism de preluare a afacerilor, sub stricta coordonare a ANRE.

În acest context, CNA ar trebui să verifice dacă această metodologie este realizată din incompetență sau are o motivație economică în spate.

Noua Nouă Metodologie

Bani.md amintește că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat că vrea în regim de urgență să repare greșeala inițiată de autorii modificărilor în legislația privind piața petrolieră.

La două săptămâni de la intrarea în vigoare a unei metodologii, create în baza unei legi cu lacune, semnalele de alarmă au fost auzite și, desigur, văzute: mai multe rețele de benzinării au sistat vânzarea anumitor tipuri de combustibil, iar importatorii refuză să mai vândă en-gros, păstrând stocurile pentru propriile benzinării.

În acest sens, „Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, organizează vineri, 16.07.2021, ora 09:00, în regim online, consultări publice asupra proiectului de modificare a pct. 3 din Hotărârea Consiliului de administrație al ANRE nr. 254 din 14.06.2021.”

O nouă decizie pe termen scurt

Elaborarea în regim de urgență a proiectului respectiv vine într-un context de perturbare a importurilor de produse petroliere pe piața regională, a creșterii continue a cotațiilor internaționale și are ca scop neadmiterea unor posibile penurii pe piața carburanților din Republica Moldova.

Decizia supusă consultărilor comportă un caracter urgent, cu efecte scontate pe termen scurt, ulterior fiind necesară revizuirea într-un termen cât mai scurt posibil a Legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001, modificată recent prin Legea nr. 54/2021.

Bani.md precizează că potrivit raportului confidențial al Consiliului Concurenței, apărut în presă ieri, cei mai mari trei jucători de pe piață sunt Rompetrol, Lukoil și Petrom – unicii care și importă combustibil, având contracte exclusiviste cu rafinăriile din România.

Din raport mai aflăm că cel mai mare jucător pe piața comerțului cu amănuntul a carburanților este Rompetrol Moldova, cu o cotă de 23,18% în 2019 și 24,09% – în 2020.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău