‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleInstruiri despre producerea îngrășămintelor verzi pentru producătorii din Moldova

Instruiri despre producerea îngrășămintelor verzi pentru producătorii din Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Un expert american recomandă fermierilor moldoveni să folosească îngrăşăminte verzi pentru a contribui cu investiţii minime la conservarea şi sporirea materiei organice din sol, reducerea costurilor de producere sau creşterea toleranţei culturilor agricole la secetă. 

Bruce Wiliams este profesor-horticultor şi recent s-a aflat în ţara noastră pentru a acorda fermierilor moldoveni consultanţă pe bază de voluntariat în aplicarea îngrăşămintelor verzi prin intermediul Programului USAID „Farmer-to-Farmer”.

Expertul a constatat că ţara noastră dispune de unele dintre cele mai productive soluri din lume, dar care sunt supuse unui proces constant de pierdere a materiei organice. 

În opinia sa, lista beneficiilor de la aplicarea îngrăşămintelor verzi include şi controlul eroziunii, reducerea gradului de poluare a apei şi creşterea capacităţii de infiltrare a acesteia în sol, îmbunătăţirea randamentului culturilor agricole.

Îngrăşămintele verzi sunt clasificate în trei categorii de bază: ierburi, crucifere și leguminoase. Utilizarea lor adecvată permite fermierilor să-şi mărească profitul obţinut din creşterea culturi agricole fără a dăuna solului şi mediului ambiant.

În SUA îngrăşămintele verzi sunt utilizate pe scară largă şi au fost promovate acum aproximativ 100 de ani după o secetă cruntă, care a afectat agricultura şi a dus la o migraţie în masă a populaţiei. 

‹ adv ›

Pierderea materiei organice din sol scade capacitatea de infiltrare a apei şi cauzează eroziunea, care duce la reducerea conţinutului de substanţe organice prin îndepărtarea stratului fertil de suprafaţă, iar în timp chiar şi la deşertificare.

La încheierea misiunii sale în ţara noastră, Bruce Wiliams a elaborat o serie de recomandări pentru fermierii din ţara noastră legate de aplicarea îngrăşămintelor verzi. Ele pot fi găsite pe www.movca.md

Pentru detalii: Nadejda MOCANU, directorul CNFA Moldova, Tel.: 069260005, [email protected].

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›