image
Sursa foto: cnn.com

Medic: „În ultimele decenii, în RM a crescut continuu numărul intoxicațiilor cu produse de uz casnic; Pot fi fatale”

Ingestia produselor de uz casnic precum săpunuri, detergenţi, săpunuri sau deodorizante de către copii, reprezintă o problemă extrem de gravă. Prezente sub forma unor lichide colorate care îi tentează pe cei mici, sunt frecvent la îndemâna lor, astfel fiind confundate de ei cu jucării sau alte obiecte.

Tatiana Vazian, medic pediatru, susține că intoxicațiile acute cu produse de uz casnic sunt dominate în special de grupa de vârstă 0-5 ani, iar consecințele pot fi fatale.

În ultimele decenii în Republica Moldova s-a constatat o creștere continuă a frecvenței intoxicațiilor cu substanțe toxice de uz casnic. Ingestia produselor de uz casnic ( precum detergenți, gel de spălare, săpunuri, soluții de dezinfectare și curățare, capsule cu detergent lichid) pot avea consecințe majore pentru sănătatea copilașilor. Majoritatea detergenților în compoziția lor sunt substanțe tensioactive, anioni și diverși aditivi precum conservanți, coloranți și parfumuri determinând consecințe grave pentru sănătatea copilului”, a spus medicul pediatru.

Acţiunea toxică a produselor de uz casnic este cea mai frecventă la nivel digestiv, cu simptome în funcţie de cantitatea ingerată.

Cel mai frecvent copilașii se pot intoxica în aceste cazuri:

- ingerind capsulele ce conțin detergent lichid, săpunuri, soluții de dezinfectare și curățare;

- expunere oculară;

- expunere dermală.

Acțiunea toxică a acestor substanțe determină simptomatica clinică în dependență de gradul de expunere al acestora:

- vome repetate cu conținut alimentar și biliar;

- dureri abdominale;

- scaun lichid;

- tuse;

- somnolență;

- copilul este letargic;

- erupții cutanate.

Medicul pediatru susține că părinții sunt cei care trebuie să anticipeze gesturile periculoase ale celor mici și să țină la distanță toate aceste substanțe, extrem de periculoase.

Deseori manifestările digestive sunt însoțite de acidoza metabolică și deshidratarea rapidă a copilului, situații ce necesită intervenție rapidă în secția UPU. Expunerea oculară cauzează conjunctivite - dureri acute la nivelul ochilor, edem și eritem periorbital, expunerea dermală cauzează arsuri chimice, parestezii, erupții, hiperemie locală a tegumentelor. Supravegherea copiilor pe parcursul zilei, interzicerea accesului copiilor la aceste tipuri de produse și plasarea tuturor soluțiilor/produselor de uz casnic în spatii închise, inaccesibile pentru ei, sunt câteva dintre măsurile de prevenție pentru astfel de incidente”, a adăugat medicul pediatru.

La întrebarea ce trebuie să facă părinții în asemenea cazuri, medicul pediatru a răspuns.

Orice părinte care are cea mai mică suspiciune că copilul este intoxicat trebuie să considere de fapt o intoxicație acută a copilului. Fiecare minut pierdut până la acordarea ajutorului medical reprezintă o cantitate de substanță în plus absorbită.

1. Părintele trebuie să sune imediat serviciile medicale urgente;

2. În cazul expunerii oculare copilul necesită irigare locală continuă imediat, astfel stopând apariția arsurilor la nivelul globului ocular. Decontaminarea ochilor cu soluție salină de NaCl 0.9 % 20-30 min;

3. În cazul expunerii dermale - hainele vor fi îndepărtate și tegumentele vor fi spălate cu apă( decontaminare externa a copilului). Decontaminare mucoasei și a pielii- irigate cu apă curgătoare 15 minute, de îndepărtat hainele, de spălat cu apă și săpun dacă expunerea este extinsa - de efectuat băițe;

4. În cazul expunerii digestive - nu se recomandă administrarea cărbunelui activat din cauza prezenței substanței alcaline din compoziția lor ( benefic lavaj gastric)”, menționează Tatiana Vazian.

Tatiana VazianTatiana Vazian

Dacă copilul prezintă vome, imediat trebuie să fie poziționat în decubit lateral (poziție de siguranță pentru a evita dezvoltarea pneumoniei de aspirație). Dacă acesta nu reacționează la stimuli externi, de verificat pulsul periferic la artera radială, de verificat diametrul pupilei, ce culoarea are pielea, care este temperatura corporală și dacă micuțul nu este cianotic. Prevenirea intoxicațiilor acute cu produse de uz casnic reduce semnificativ mortalitatea în rândul copiilor. Astfel este necesar de supravegheat copilul, de acționat rapid în caz de ingerare sau contaminare”, a mai spus medicul pediatru Tatiana Vazian.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: