Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   8 612 contracte de locațiune,…

8 612 contracte de locațiune, înregistrate la Serviciul Fiscal în primele șase luni ale 2021. Suma amenzilor aplicate persoanelor care dau în locațiune bunuri imobile și care nu s-au conformat prevederilor legale

Potrivit reprezentanților Serviciul Fiscal de Stat (SFS), în perioada lunilor ianuarie – iunie 2021, la SFS s-au înregistrat 8 612 contracte de locațiune/chirie. Tot aici, responsabilii de la Fisc anunță că tot în această perioadă au fost aplicate amenzi în sumă de peste 79 de mii de lei persoanelor fizice care dau în locațiune imobile și nu s-au conformat prevederilor legale.

Urmare a acțiunilor întreprinse au fost identificate 3 069 persoane fizice ce dau în locațiune/chirie bunuri imobile.

Totodată, la 448 persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile și nu s-au conformat prevederilor legale au fost calculate suplimentar spre plată la buget: plăți de bază – 483,2 mii leipenalități – 39,1 mii lei și amenzi – 79,3 mii lei.

În conformitate cu art. 901, alin. (34) din Codul fiscal, subiecţii impunerii persoane fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător şi transmit în posesie şi/sau în folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct, superficie) proprietate imobiliară, achită impozit pe venit în mărime de 7% din valoarea lunară a contractului.

Persoanele menţionate sunt obligate, în termen de 3 zile de la data încheierii contractului, să înregistreze contractul încheiat la Serviciul Fiscal de Stat. Acest impozit se achită lunar, cel târziu la data de 25 a lunii în curs, în modul stabilit de Serviciul Fiscal de Stat.

7 231 contracte de locațiune au fost înregistrate la Serviciul Fiscal de Stat în primele cinci luni ale anului curent