Un tânăr oier caută lucrători la fermă. „Dacă nu găsesc, renunț la afacere”

Lipsa muncitorilor în satul său natal l-a determinat pe Cristian să caute angajați în afara localității.  În schimbul muncii la mica fermă de oi, pe lângă salariu, familia Băietrău este dispusă să ofere și un loc de trai.

Cristian Băietrău este originar din satul Breanova, raionul Orhei. După ce a locuit mai mulți ani în Chișinău, a hotărât să revină în satul natal și să investească într-o afacere de familie. Acum trei ani, a construit o mică fermă și a cumpărat 80 de oi. „Noi activăm în totalitate singuri – de la îngrijirea animalelor, la fabricarea și livrarea produselor lactate”, spune Cristian.

Acum însă familia nu mai reușește să facă față volumului de muncă și, de ceva timp, sunt în căutarea unei persoane care să le dea o mână de ajutor. După mai multe încercări nereușite de a găsi muncitori în satul natal, Cristian a hotărât să iasă din limitele localității și să apeleze la toată Moldova. „Cu siguranță cineva cunoaște o familie care stă într-o casă gata să cadă, având copii care nu merg la școală din cauza lipsurilor și ar dori să-și schimbe viitorul”, scrie acesta într-o postare pe Facebook.

„Asigurăm condițiile necesare”

Pe teritoriul fermei există o căsuță mică, destul de încăpătoare pentru o persoană, dotată cu cele necesare pentru trai: apă caldă, curent electric și televizor.

„Pot lucra atât bărbați, cât și femei. Munca nu este una dintre cele mai grele, căci mulsul animalelor este mecanizat”.

În cazul în care persoana care se oferă să muncească are familie și copii, Cristian spune că este dispus să achite chiria unei case din localitatea sa. „În sat avem foarte multe case lăsate de stăpânii plecați peste hotare. Putem achita chiria, iar unii stăpâni pot oferi casele gratuit, doar ca cineva să aibă grijă de ele. Există toate condițiile și pentru copii”, adaugă Cristian.

Obligația de bază este ca persoana să aibă grijă de mica fermă de oi, să le păzească și le mulgă. Tunsul oilor și evacuarea gunoiului sunt achitate suplimentar. „Salariul pe care îl oferim începe de la circa 2500 de lei, dar poate ajunge și la 5000”, spune Cristian. Muncitorii vor lucra cot la cot cu membrii familiei Băietrău, ne asigură el.

„Acum avem doar două scenarii: fie găsim o persoană pe care să o angajăm, fie suntem nevoiți să vindem oile”, spune Cristian cu tristețe.

Un articol de Ecterina Buruiană, stagiară Moldova.org

Sursă foto: Facebook.com/christian.baietrau

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.