Tot ce trebuie să știi despre vaccinul Johnson&Johnson 

Recent, Republica Moldova a primit 500.000 de doze de vaccin anti-Covid Johnson&Johnson, livrate de Statele Unite prin programul internațional COVAX.  

La fel ca și celelalte vaccinuri, J&J prezintă efecte adverse, însă beneficiile sunt mai multe decât riscurile. 

Vaccinul Johnson&Johnson este un vaccin cu vector viral nereplicativ. În prezent, această tehnologie este folosită și pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva unor boli cauzate de virusuri precum HIV și Zika.

În cadrul studiilor clinice, s-a stabilit că vaccinul a avut o eficiență de 66,3% la persoanele care nu au fost infectate anterior. La fel ca și în cazul altor vaccinuri anti-Covid, protecția apare la 2 săptămâni după vaccinare.  

S-a constatat că la 28 de zile de la imunizare, vaccinul are o eficacitate de 85,4% împotriva cazurilor severe și 93,1% împotriva cazurilor de spitalizare. 

Efecte adverse 

Efecte secundare posibile sunt durere, roșeață, umflătură la locul vaccinării. Poți să simți oboseală, durere de cap, dureri musculare, frisoane, febră, greață. Aceste reacții pot apărea în decurs de o zi sau două de la administrarea vaccinului și sunt semne normale a faptului că în corp se creează protecția împotriva coronavirusului, dar ele vor dispărea în decurs de câteva zile. 

De asemenea, ca și în cazul administrării oricărui vaccin, persoanele pot avea episoade de leșin și alte evenimente legate de anxietate, cum ar fi respirația rapidă, tensiunea arterială scăzută, amorțeala sau furnicăturile. Acestea sunt mai puțin frecvente, dar nu sunt neașteptate și, în general, nu sunt grave.  

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA informează că, în Statele Unite în martie și aprilie 2021, au existat 653 de episoade de leșin sau aproape de leșin pentru un număr de aproape opt milioane de doze de vaccin J&J administrate. Asta ar fi aproximativ 8 evenimente de leșin pentru fiecare o sută de mii de doze. Oamenii au leșinat în timpul așteptării recomandate de 15 minute după vaccinare. Totuși, specialiștii nu au putut identifica dacă leșinurile sunt asociate cu vaccinul sau cu anxietatea legată de administrarea acestuia. 

Tromboză 

Alte rapoarte sugerează că vaccinul J&J prezintă un risc crescut de apariție a trombozei cu sindrom de trombocitopenie (TTS). Conform acestora, afecțiunea caracterizată prin apariția cheagurilor de sânge și nivelul scăzut de trombocite a apărut preponderent la femeile adulte cu vârsta sub 50 de ani. 

Experții care au analizat rapoartele de siguranță pentru acest vaccin, au depistat 15 cazuri în care femeile au dezvoltat ulterior tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS). Au existat 7 astfel de evenimente la un milion de vaccinări a femeilor cu vârsta cuprinsă între 18-49 de ani. Pentru femeile cu vârsta de 50 ani și mai mult, rata a fost de 0,9 la un milion de doze. Simptomele trombozei au început între a 6-a și a 15-a zi după vaccinare. 

Sindromul Guillain-Barré 

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a actualizat recent eticheta vaccinului pentru a avertiza despre un posibil risc al unei complicații neurologice rare – sindromul Guillain-Barré. În timp ce instituția a spus că nu a stabilit dacă vaccinul ar putea provoca sindromul, a fost observată o creștere a rapoartelor despre starea uneori paralizantă pe care o simțeau pacienții în urma administrării vaccinului.  

Sindromul este o tulburare neurologică care constă în faptul că sistemul imunitar al organismului dăunează celulelor nervoase, provocând slăbiciune musculară sau, în cele mai grave cazuri, paralizie. Majoritatea oamenilor se recuperează complet după spitalizare. 

Chiar dacă vaccinul crește riscul sindromului, este totuși mai bine să te vaccinezi împotriva coronavirusului, a subliniat Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA. La fel a făcut și dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase. „Veți găsi întotdeauna un eveniment advers asociat cu vaccinarea”. 

O analiză a tuturor datelor disponibile în acest moment arată că beneficiile cunoscute și potențiale ale vaccinului J&J depășesc riscurile.12,7 milioane de americani s-au vaccinat deja cu doza unică de Johnson&Johnson. 


Resurse informaționale: Organizația Mondială a SănătățiiCentrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUAvaccinare-covid.gov.roCNN 


Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.