Cărți & chill. 6 filme care au făcut cărțile populare

Ți-e poftă să vizionezi un serial sau un film interesant? Am decis să-ți povestim despre câteva cărți care au fost atât de bune, încât cele mai mari case de producție din lume au decis să le dea viață și să le aducă pe marile și micile ecrane. 

Probabil toată lumea a auzit despre serialul Gambitul Damei, apărut la sfârșitul anului 2020. În doar două zile, serialul cu șapte episoade a ajuns în topul celor mai vizionate de pe Netflix, iar jocul minții – șahul – a devenit brusc unul dintre cele mai populare. Deși Walter Tevis a publicat romanul în 1983, cartea a devenit mega cunoscută și căutată în librăriile din întreaga lume abia după apariția serialului. Mai mult, serialul i-a inspirat pe mulți să cumpere table de șah sau să se înscrie la cursuri online. 

***

Romanul de debut al lui  Fredrik Backman, Un bărbat pe nume Ove, a cunoscut un succes mondial, iar ecranizarea lui a fost nominalizată la Oscar pentru cel mai bun film străin (2016) și a fost desemnată drept cea mai bună comedie a anului la Premiile Europene de Film. 

Printre altele, pe Netflix urmează să apară primul sezon al serialului „Oameni anxioși”, după romanul cu același nume. Scriitorul suedez deja ne-a obișnuit cu cărțile sale savuroase și cu personaje uimitor de reale. „Oameni anxioși” este o satiră acidulată, centrată pe scoaterea în evidență a metehnelor cu care trăim cot la cot. Romanul este ca o piesă de teatru, pe care vrei să o vezi și revezi.  

***

***

Un serial nou-nouț despre o lume plină de himere și mitologie este Regatul umbrelor, făcut în baza trilogiei lui Leigh Bardugo. „Bogată în descrieri, magie și răsturnări de situație, această aventură memorabilă ne oferă o intrigă abil condusă […]”, relatează cei de la Publishers Weekly. 

***

Cartea care ne-a zguduit, revoltat și pus pe gânduri a fost și Povestea slujitoarei, scrisă de Margaret Atwood încă în 1985. Însă despre carte ne-am reamintit sau am descoperit-o doar după ce am vizionat sau auzit despre serialul lansat de Hulu. „Povestea slujitoarei” are loc într-o lume distopică, o lume în care servitoarele sunt fără drepturi, ele nu au voie să aibă o personalitate și sunt ținute pentru a purta copiii celor din vârful ierarhiei. 

***

Un film nemaipomenit de frumos și interesant este Hoțul de cărți – o ecranizare a romanului scris de Mark Zusak, premiera căruia a avut loc în 2013. „Hoțul de cărți” este o ilustrare emoționantă a capacității spiritului uman de a face față situației. Această poveste optimistă înfățișează contrastul dintre inocența unui copil și tirania omniprezentă din timpul celui de-al doilea Război Mondial. 

***

Băiatul cu pijamale în dungi este povestea pe care trebuie să o citești, după care să privești neapărat și filmul. Istoria din timpul celui de-al doilea război mondial și, în special, a lagărului de exterminare de la Auschwitz – locul unde au fost ucise cel puțin 1,1 milioane de persoane – te va face să plângi și să revii la studiul istoriei pe care nimeni nu vrea s-o repete. 

Lectură și vizionare plăcută! Nu uităm că vara poate fi petrecută și mai frumos dacă descoperi cărți minunate care te așteaptă la librăria Cărturești din Chișinău

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.