17:59:38 28.03.2024
Stiri

Siberia în flăcări. Una dintre cele mai reci regiuni din lume, cuprinsă de sute de incendii: Ne sufocăm, plămânii sunt otrăviți de fum

Actualitate 14.07.2021 14:43 Vizualizări1300 Autor: Ziarul National
Siberia în flăcări. Una dintre cele mai reci regiuni din lume, cuprinsă de sute de incendii: Ne sufocăm, plămânii sunt otrăviți de fum Profimedia Images


Sute de incendii au cuprins Iacuția (Republica Saha), cea mai mare și mai rece regiune din Federația Rusă. Pădurile și natura din această regiune, care este una dintre cele mai izolate din lume, sunt distruse de flăcări iar topirea stratului de permafrost este accelerată. Oamenii fac un apel disperat la autorități și președintele Vladimir Putin pentru a interveni în zonele unde fumul înecăcios a cuprins localități siberiene.

Aproape 300 de incendii separate au izbucnit în Siberia pe o suprafață de 12.140 de km pătrați, însă doar jumătate dintre acestea sunt gestionate de autorități, deoarece pun în pericol vieți omenești. Celelalte sunt necontrolate, transmite The Siberian Times.



În total sunt 800.000 de hectare de pădure care au luat foc, potrivit The Guardian.

Incendii majore au avut loc în jurul Drumului Oaselor, o șosea construită de victimele represiunii erei sovietice între Iakutsk – capitala regiunii și orașul cu cele mai scăzute temperaturi din lume – și portul Magadan.

Un video surprins de pe o ambarcațiune de croazieră aflată pe cel mai mare râu din regiune, Lena, arată amploarea înfricoșătoare a flăcărilor.

Turiștii au fost martori la incendiile din Parcul Natural Stâlpii Lenei, aflat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, renumit pentru formațiunile unice de rocă antică și fauna și flora neatinsă de om.

Pentru stingerea incendiilor din Siberia au fost declanșate ploi artificiale

În acest loc, precum și în altele din Iacuția, ploaia a fost declanșată artifical de un avion specializat Antonov-26.

Folosind tehnologie dezvoltată din vremea Uniunii Sovietice, norii sunt tratați cu un amestec chimic de schimbare a vremii, ce include iodură de argint, nitrogen lichid și gheață carbonică.

Aceasta a declanșat ploaia care au dat pompierilor extenuați o șansă de a controla dezastrul pe un teren mlăștinos și muntos.

De-a lungul Iacuția, luni, aproape 2.701 de persoane și 323 de echipamente au fost implicate în efortul de stingere a incendiilor.

Locuitorii din Iacuția fac apel la Vladimir Putin să intervină pentru stingerea incendiilor

“Ne sufocăm, plămânii noștri sunt otrăviți de fumul usturător”, arată una dintre cele două petiții online făcute de locuitorii din Iacuția, adresată președintelui Vladimir Putin. Aceștia cer mai mult echipament și forțe pentru combaterea flăcărilor, scrie The Guardian.

Incendiile din regiunea centrală Chelyabinsk au ucis, săptămâna trecută, o persoană și au distrus zeci de case rurale.

Ksenia Sobchak - o prezentatoare TV și fost candidat la prezidențiale, a cărui tată, Anatoly Sobchak, a fost mentorul lui Vladimir Putin – a scris că “oamenii se sufocă, păsările și animalele mor”, mai arată The Siberian Times.

“Nu s-ar putea ca această problemă a incendiilor să fie rezolvată în secolul 21? Este mai greu decât explorarea spațiului? Este groaznic să privești ce se întâmplă în Iacuția”, a mai scris aceasta.

Oamenii din regiune caută să îndrepte atenția lumii pe zona care este aproape de aceeași mărime ca India.

Bloggerul și activistul Roza Dyachkovskaya, alături de mulți locuitori din Iacuția au făcut apel la actorul Leonardo DiCaprio, care este un militant pentru protecția mediului. Acesta a răspuns pozitiv și a promis că va discuta cu autorități.

Mulți localnici spun că doar prin atragerea atenției mondiale, oficialii ruși se vor concentra pe gestionarea incendiilor care amenință atât așezările umane și ecosistemul din Siberia.

Oamenii s-au revoltat când, spre exemplu, săptămâna trecută, un avion rusesc amfibiu BE-200 a fost trimis în Turcia, și nu în Iacuția pentru stingerea flăcărilor.

Temperaturi de până la 39 de grade Celsius în Arctica

Directorul Parcului Natural Stâlpii Lenei, Arkady Semyonov, a afirmat că acest sezon de incendii este mai rău decât în 2020.

“În acest an, a fost căldură și secetă nemaiîntâlnită, aproape toate incendiile fiind cauzate de furtuni cu descărcări electrice”, a mai spus el.

Orașul Iakutsk a fost cuprins de fum înecăcios în această lună, precum multe alte localități din regiune.

Pompierii rezervești din Federație, inclusiv parașutiști, au fost aduși pe cale aeriană din regiunile Irkutsk, Khabarovsk și Trans-Baikal, precum și republica Tyva.

Experții spun că, per total, incendiile din Iacuția sunt mai puțin distructive decât în urmă cu un an. Însă, acestea au loc mai mult spre sud, în apropierea principalelor regiuni populate.

Însă unele temperaturi arzătoare au fost înregistrate în regiunea Arcticii, ajungând și la 39 de grade Celsius, mai aproape de căldura din Dubai, iar incendiile au reprezentat o problemă semnificativă.

Aceasta este o regiune unde temperaturile pe timpul iernii pot scădea sub minus 60 de grade Celsius.

Căldura excesivă grăbește topirea permafrostului, din care se degajă niveluri record de gaze cu efect de seră

Cenușa de la incendii ar putea de asemenea acoperi zăpada, care astfel se închide la culoare și absoarbe mai multe radiații solare și se încălzește mai repede.

Atât în 2019, cât și în 2020, incendiile din Iacuția au dus la degajarea de cantități record de gaze cu efect de seră, potrivit Serviciului Copernicus de Monitorizare a Atmosferei, parte a programului de observații al UE.

În ultimele șase săptămâni, incendiile din regiune au produs aproape 150 de megatone echivalent dioxid de carbon, aproape de nivelul emisiilor anuale în urma arderii de combustibili fosili din Venezuela, spune Mark Parrington, un savant din cadrul Serviciului.

Temperatura medie din luna iunie în Rusia a fost cu 3 grade Celsius mai mare decât normalul, potrivit Observatorului Geofizic Voeikov din Sankt Petersburg.

Iacuția a înregistrat cea mai caniculară lună iunie, temperaturile fiind cu 4,5 grade Celsius mai mari decât așteptările. Însă, acest trend nu este în toată regiunea.

Rusia se încălzește de 2,5 ori mai repede decât planeta ca întreg, un pericol în special în Iacuția, unde gazele cu efect de seră sunt fixate în permafrost și se degajă deoarece solul se dezgheață din cauza căldurii și incendiilor.

În Rusia au fost înregistrate 550 de incendii, iar mai mult de jumătate sunt doar în regiunea Iacuția.

Sursa: digi24.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md