03:41:24 19.04.2024
Stiri

Ce se ASCUNDE în spatele demisiei influentului ministru ucrainean de interne Arsen Avakov

Actualitate 14.07.2021 14:59 Vizualizări1374 Autor: Ziarul National


Ce se ASCUNDE în spatele demisiei influentului ministru ucrainean de interne Arsen Avakov

Influentul ministru de interne Arsen Avakov şi-a prezentat marţi demisia după ce a ocupat acest post de la revoluţia pro-europeană din piaţa Maidan din 2014, un record de longevitate în pofida mai multor scandaluri în centrul cărora s-a aflat, relatează AFP.

„Cer să pot demisiona din postul de ministru de interne", a scris Avakov, 57 de ani, într-o scrisoare oficială către Parlament publicată de ministerul său. Plecarea sa trebuie să fie sprijinită printr-un vot al deputaţilor care urmează să aibă loc.

Politicianul nu a precizat motivul deciziei. O sursă apropiată de Avakov a declarat pentru France Presse că este posibil ca decizia să fi fost luată la cererea preşedintelui Volodimir Zelenski.

Fost om de afaceri foarte bogat, Arsen Avakov a fost numit ministru la sfârşitul lui februarie 2014, după declanşarea revoluţiei proeuropene din piaţa Maidan care s-a soldat cu fuga în Rusia a unui preşedinte pro-rus şi cu venirea la putere a pro-occidentalilor. El este singurul ministru care şi-a păstrat postul, în pofida unei succesiuni de guverne şi a alegerii, în 2019, a unui nou preşedinte, Volodimir Zelenski.

Pe lângă poliţie, Arsen Avakov controla garda naţională, poliţia de frontieră şi serviciile de salvare, ceea ce înseamnă mai multe sute de mii de funcţionari înarmaţi care îi asigură o putere importantă în sânul statului ucrainean.

Opoziţia şi apărătorii drepturilor omului i-au cerut în mai multe rânduri demisia, pentru că ministrul a fost implicat în mai multe scandaluri. El a fost acuzat în special de corupţie şi că a închis ochii la numeroase abuzuri ale forţelor de ordine, ceea ce el a negat mereu.

De asemenea, vocile critice îi reproşează eşecul reformei poliţiei, lansate cu mare pompă în 2015 cu ajutorul mai multor ţări occidentale dar rămasă de atunci într-un punct mort. Arsen Avakov întreţine de altfel relaţii amicale cu guvernul francez, notează AFP.

Sub egida sa, Kievul, care depinde de susţinerea politică a Parisului în faţa Rusiei, a semnat acorduri de aproape două miliarde de euro pentru achiziţionarea de locomotive, de camioane de pompieri şi de nave franceze, precum şi a unor elicoptere ale grupului franco-german Airbus Helicopters.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md