Linkuri accesibilitate

Marea Britanie: apeluri la pedepse mai aspre pentru insulte rasiste pe net


3 iulie 2021. Sferturile de finală Ucraina-Anglia. Jucători englezi îngenunchind în sprijinul mișcării Black Lives Matter REUTERS/Alberto Pizzoli
3 iulie 2021. Sferturile de finală Ucraina-Anglia. Jucători englezi îngenunchind în sprijinul mișcării Black Lives Matter REUTERS/Alberto Pizzoli

În Marea Britanie continuă să aibă ecouri insultele rasiste la adresa unor jucători de culoare din echipa națională de fotbal a Angliei după finala pierdută la EURO 2020 în fața echipei Italiei.

Marcus Rashford, Jadon Sancho și Bukayo Saka au fost insultați abundent pe rețele după ce au ratat loviturile de departajare din finalul partidei din 11 iulie, încheiate cu 1-1 după prelungiri.

Înaintea acestor incidente, echipa națională a Angliei și-a atras laude pentru pozițiile ferme anti-rasiste, inclusiv pentru că a îngenuncheat în semn de respect pentru victimele rasismului, la începutul partidelor.

Comentariile pline de ură de pe net au dus la deschiderea unei anchete polițienești și la dezbateri politice, inclusiv în rândul partidului de guvernământ, conservator, al premierului Boris Johnson.

Guardian a relatat că un parlamentar influent din rândul conservatorilor a spus că partidul său trebuie să-și schimbe poziția disprețuitoare față de obiceiul îngenuncherii înaintea unor evenimente sportive.

Mulți conservatori de frunte au ridiculizat în termeni sarcastici ritualul, numit de unul din ei „război cultural de rahat”.

Steve Baker, fost ministru, mare avocat al ieșirii britanicilor din UE, a „rupt rândurile” marți cu o pledoarie pentru reconsiderarea atitudinii conservatorilor față de „taking a knee”, cum se spune ritualului sportiv importat din Statele Unite, unde a fost de asemenea criticat de forțele politice de dreapta – în frunte cu președintele republican Donald Trump.

Apelul lui Baker vine după ce ministra muncii din guvernul Johnson, Priti Pattel, a fost acuzată că a „pus paie pe foc” la începutul turneului EURO 2020 când a numit „taking a knee” un „gest politic” și a refuzat să condamne huiduirea acestui ritual de către unii suporteri din tribune.

Între timp, opoziția laburistă britanică, mai apropiată cauzelor egalității rasiale, a cerut guvernului să adopte legislație care să permită interzicerea participării la meciuri de fotbal a celor care postează asemenea insulte rasiale pe net.

În prezent, legislația nu pedepsește delictele pe net, ci doar pe cei care vociferează rasist din tribună...

În prezent, legislația nu pedepsește delictele pe net, ci doar pe cei care vociferează rasist din tribună.

Ministrul culturii din „cabinetul din umbră” laburist, Jo Stevens, a spus: „Rasiștii care au jignit jucătorii englezi ar trebui să fie interziși de pe orice stadion. Ei nu au dreptul să se afle în preajma vreunui meci de fotbal”.

Marți, premierul Johnson, care a condamnat imediat insultele pe net, a convocat reprezentanții companiilor de net pentru a le cere să pună la dispoziția anchetei detalii despre autorii comentariilor rasiste.

Un purtător de cuvânt Twitter a confirmat după discuție că „este de așteptat ca firmele de platforme sociale să facă tot ce le va sta în putință pentru a-i identifica pe autori”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG