Cine-i de vină?! În Moldova – criză de petrol. ANRE se spală pe mâini și dă vina pe lege. Soluția mai durează o lună

14 Iul. 2021, 15:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Iul. 2021, 15:11 // Actual //  bani.md

Noua metodologie ANRE de stabilire a prețurilor pentru carburanți a intrat în vigoare pe data 1 iulie 2021 și în prima săptămână a dat primele semne ale unui colaps petrolier.  Astăzi, la două săptămâni de la intrarea în vigoare a metodologiei, tot mai multe benzinării sistează vânzarea de combustibil sau limitează vânzarea acestuia.

De exemplu, stațiile unei rețele vând doar câte 10 litri de motorină, mai devreme, TVR scria că două mari reţele de staţii de alimentare din Republica Moldova nu mai au în vânzare benzină cu cifra octanică 98 sau mai mare.

La două săptămâni de la intrarea în vigoare a metodologiei, ANRE vine cu o comunicare în care anunță că „pentru a elimina carențele admise în Legea nr. 54/2021, ANRE definitivează un set de propuneri pentru ajustarea Legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001 și a cadrului normativ conex, care urmează să fie examinat prioritar și aprobat într-un termen cât mai scurt posibil de către noul Parlament ales.”

Această soluție ar putea dura mai mult de o lună, în contextul în care procedurile de aprobare a noului Parlament, aprobarea modificărilor legislative, ajustarea metodologiei necesită, procedural, timp. Mai mult, conform legislației, modificările ce țin de schimbarea metotodologiilor de calcul a prețurilor oferă companiilor timp pentru ajustarea internă a procedurilor.

Graba strică treaba: Piața petrolieră se așteaptă la colaps. ANRE zice că a acționat regim de urgență

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău