Mușamalizare la Facebook? Compania lui Zuckerberg, acuzată că a eliminat referirile la Rusia dintr-un raport oficial

14 Iul. 2021, 15:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
14 Iul. 2021, 15:17 // Bani și Afaceri //  MD Bani

O serie de proiecte realizate în 2017 de Facebook privind securitatea platformei au menţionat în mai multe rânduri Rusia înainte ca executivii din cadrul companiei să anunţe că decizia este „nesigură din punct de vedere politic”, transmiţându-le ulterior angajaţilor să emită orice menţiune de acest fel, relatează Business Insider.

Prima ciornă a proiectelor, realizată de directorul de securitate de la acea vreme, Alex Stamos, şi echipa sa a inclus „o întreagă secţiune dedicată activităţilor hackerilor susţinuţi de statul rus”, potrivit cărţii An Ugly Truth: Inside Facebook’s Battle for Domination.

Autorii cărţii spun că documentul a conţinut „exemple concrete din alegerile prezidenţiale din 2016 care au demonstrat că Rusia a folosit platforma pentru a răspândi documente hackuite”. Când executivii Facebook, inclusiv vicepreşedintele diviziei de comunicaţii şi politici publice Elliot Schrage, au revizuit ciorna, i-au transmis lui Stamos şi echipei sale să elimine complet această secţiune, scrie Aleph News.

„Nu voiau să îşi scoată capetele la înaintare”, spune o persoană familiară cu discuţiile, managementul considerând că ar fi „nesigur din punct de vedere politic să fim prima companie tech care confirmă ceea ce au descoperit agenţiile de informaţii din SUA”.

Aşadar, Stamos s-a reîntors asupra secţiunii dedicate Rusiei, eliminând mai multe detalii şi tăind orice menţiune cu privire la alegerile prezidenţiale din 2016, câştigate de Donald Trump. Ulterior, executivii au cerut eliminarea oricărei menţiuni a Rusiei, reiese din carte, care spune că membrii echipei de securitate au fost „surprinşi şi consternaţi” din cauza schimbării.

„Exista un sentiment conform căruia Stamos ar fi doborât pereţi pentru a dezvălui lumii infracţiunile pe care le-a săvârşit Rusia. Începeam să ne simţim că facem parte dintr-un act de muşamalizare pentru Facebook”, a declarat una dintre surse cărţii.

Raţionamentul managementului a mers în linie cu ideea CEO-ului Mark Zuckerberg de „companie deasupra ţării”, conform cărţii.

În schimb, Facebook a declarat recent că a îndepărtat în ultimii patru ani 150 de operaţiuni secrete de dezinformare cu origini în peste 50 de ţări, o echipă de investigaţie „continuând să protejeze democraţia pe platformă, atât la nivelul Statelor Unite cât şi în afara ţării”.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 16:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 16:12 // Actual //  Lupu Eduard

Odată cu o serie de arestări de profil înalt ale unor presupuşi spioni chinezi şi ruşi în ultimele zile, încrederea în agenţii de contrainformaţii germani – cândva criticaţi pentru lipsa lor de curaj – a înregistrat o revitalizare semnificativă, potrivit FT.

Marţi dimineaţă, poliţia germană a pus mâna pe Jian Guo, un angajat care lucra în Parlamentul European, acuzat de procurori de spionaj în favoarea Chinei.

Luni, trei cetăţeni germani, printre care un soţ şi o soţie, au fost ridicaţi în landul Nordrhein-Westfalen, în vestul Germaniei, fiind suspectaţi că au încercat să vândă tehnologie militară Beijingului.

De asemenea, joia trecută, doi bărbaţi au fost reţinuţi în Bavaria pentru că ar fi complotat pentru a bombarda mai multe situri militare şi logistice din Germania în numele ruşilor.

În toate cele trei cazuri, rolul jucat de Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV), agenţia de informaţii interne a Germaniei, a fost crucial.

„Autorităţile noastre de securitate, în special [BfV], şi-au consolidat masiv eforturile de contraspionaj în ultimul timp”, a declarat ministrul german de interne Nancy Faeser, după arestarea lui Guo. „Succesele actuale ale investigaţiilor domnstrează temeinic acest lucru”.

Bântuit de scandalurile din trecut, îngreunat de o federalizare puternică şi limitat de restricţii legale stricte în ceea ce priveşte supravegherea intruzivă şi colectarea de informaţii, BfV a fost privit cu suspiciune ani de zile atât de autorităţile din ţară, cât şi de către agenţiile partenere din străinătate.

Rezultatele recente ale BfV indică faptul că, de la Războiul Rece şi până în prezent, statele ostile sunt mai dispuse ca oricând să îşi urmărească agresiv obiectivele pe teritoriul european, notează oficialii guvernului german.

„În prezent, avem foarte atent în vedere noile forme ale statelor autoritare de a influenţa şi destabiliza democraţia noastră”, a declarat pentru Financial Times Konstantin von Notz, preşedintele puternicei comisii de informaţii a parlamentului german, care supraveghează BfV.

Un oficial european din domeniul securităţii care lucrează în mod regulat cu BfV a declarat că schimbul de informaţii clasificate între serviciile de pe continent este acum „absolut vital pentru aproape fiecare acţiune de succes care a fost întreprinsă [împotriva Rusiei şi Chinei]”, BfV luând parte în mod activ la acest proces desfăşurat la nivel european.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău