„Tot ce atinge Elon Musk se transformă în aur”: partenerul său de afaceri din China a devenit mai bogat decât Jack Ma

14 Iul. 2021, 17:20
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
14 Iul. 2021, 17:20 // Au Bani //  MD Bani

Se spune că tot ceea ce atinge Elon Musk se transformă în aur, ceea ce pare a fi adevărat în cazul omului de afaceri chinez Robin Zeng Yuqun. Fondatorul CATL, cel mai mare producător mondial de baterii pentru vehicule electrice, este acum mai bogat decât Jack Ma, proprietarul Alibaba, relatează Bloomberg.

La 53 de ani, Zeng Yuqun are o avere de 50 de miliarde de dolari, potrivit indicelui Forbes Billionaires Index, grație acțiunilor CATL care au crescut anul acesta. În schimb, averea lui Jack Ma este estimată la o valoare de 45,4 miliarde de dolari, în urma numeroaselor pierderi din 2020.

Magnatul chinez, originar dintr-un mic sat din provincia Fujian, a fondat Contemporary Amperex Technology (CATL) în 2011. În mai puțin de un deceniu, a reușit să o poziționeze ca cel mai mare producător mondial de baterii reîncărcabile pentru vehicule electrice.

Pe 26 iunie, s-a anunțat că CATL și-a prelungit acordul de colaborare cu Tesla până în 2025 pentru a furniza baterii pentru vehiculele sale electrice, lucru pe care îl fac și alte companii precum Panasonic și LG.

Cu aceasta, Robin Zeng Yuqun intră într-un grup select dintre cei mai bogați oameni din Asia, care include Zhong Shanshan (Farmacia biologică de primăvară Nongfu și Beijing Wantai), Ma Huateng (Tencent și WeChat), Jack Ma și Zhang Yimin (TikTok).

Potrivit analiștilor specializați, creșterea acțiunilor CATL și creșterea consecventă a averii lui Zeng Yuqun sunt un semn că energia verde este în creștere în China. Datorită tendinței, o nouă generație de magnați chinezi adună averi uriașe, mizând pe energie curată.

„Clasamentul miliardarilor a fost dominat de mogulii imobiliari și mai târziu de antreprenorii tehnologici, iar acum vedem mai multe în noul sector energetic”, spune Hao Gao, directorul unui centru de cercetare de la Universitatea Tsinghua.

Țara asiatică conduce piața vehiculelor electrice. Numai în 2020, vânzările cu amănuntul de mașini cu energie regenerabilă au crescut cu 9,8%, până la 1,11 milioane de unități în China.

În plus, țara implementează și urmează politici stricte de mediu pentru a atinge neutralitatea carbonului până în 2060.

„Ca lider în industria bateriilor pentru vehicule electrice, CATL va beneficia cel mai mult de obiectivul privind emisiile de carbon”, a adăugat Gao.

Un raport al SNE Research afirmă că vânzările globale de baterii pentru vehicule electrice s-au dublat în primele patru luni ale anului 2021, comparativ cu anul precedent. Dintre acestea, 32,5% corespund CATL, ceea ce îl plasează ca fiind compania cu cea mai mare cotă de piață.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău