/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Vremea toridă a făcut ca plaja din parcul „La Izvor” să fie plină de lume. La Râșcani a fost instalat un cort anti caniculă

14 iulie 2021, ora 22:04

Canicula care s-a abătut, astăzi, peste Moldova a făcut ca plaja din parcul “La Izvor”, în cartierul Sculeni al Capitalei, să fie plină de lume! Sute de persoane s-au răcorit în apa lacului și au făcut băi de soare. Temperaturile ridicate sunt mai greu de suportat, însă, de orășenii care folosesc transportul public, mai cu seamă troleibuzele vechi, care nu sunt dotate cu sistem de aer condiționat. Pentru o gură de aer proaspăt, unii oameni merg în parcuri, unde se odihnesc la umbra copacilor, iar alții stau în cafenele – la o limonadă.

Acest bărbat spune că a venit la plajă direct de la muncă. Ba mai mult, el se străduie să vină aici odată la două zile, pentru scăldat și băi de soare.

„E cald, dar ce să facem, posibilitate de dus la mare anul ăsta nu avem, ne scăldăm unde putem”.

Această doamnă zice că nu a mai fost pe aici de anul trecut. Ar fi bine ca plaja să fie mai amenajată, iar condițiile – mai bune, dar în lipsa acestor condiții, încearcă să se bucure de ceea ce este.

„Era mai rău, oricum se face acuma frumos, dar mai au de lucrat, cred. Oricum e cald și ne bucurăm de apa care este”.

„Ne-am jucat cu mingea, foarte frumos. Oamenii nu se mai uită la pandemie”.

Mulți oameni evită să se expună la soare. Totuși, ei vin să se mai răcorească în parc, la umbra copacilor.

„Fără apă nu ne putem deplasa absolut, dar nu ajută. Cât consumăm, atât transpirăm, e greu”.

„O bere rece, o sticlă de apă caldă și tot așa”.

Pentru un confort mai mare și limonade după preferințe, unii optează pentru localuri mai scumpe, cu meniuri mai bogate.

„Pe timpul zilei, în special, toți vor să se răcorească și solicită o băutură răcoritoare. De obicei, le propunem limonade, coktailuri și desigur un pahar cu apă”.

Caniculă scoate în vileag neajunsurile din sistemul de transport public. Cei care sunt nevoiți să se deplaseze în troleibuzele vechi, spun că nu au aer cu ce respira.

„În troleibuzele noi sunt condiții mai bune, este și aer condiționat, dar în cele vechi cum sunt, când este mai rece când nu, mai deschidem geamul”.

„E greu de suportat, mai ales cu măști”.

„Căldura e ca de obicei, vara întotdeauna e așa”.

Temperaturile toride au determinat autoritățile Preturii Râșcani să pună la dispoziția trecătorilor un cort anti-caniculă în acest sector.

„Acest cort a fost amplasat astăzi aici, la ora 10 dimineața, iar pe parcursul zilei, zeci de persoane s-au adresat aici, pentru a cere un pahar cu apă, iar unii au venit chiar cu propriile lor sticle, pentru a și le umple”.

Trecătorii spun că inițiativa este binevenită și se arată plăcut surprinși de grija autorităților.

„Mi-e foarte plăcut că am fost servită cu apă, mai ales pe așa căldură”.

„Pe așa căldură, apa e binevenită”.

Cortul care a fost amplasat, astăzi, aici, va rămâne la dispoziția cetățenilor pe toată durata perioadei caniculare. Chiar dacă nu există condiții pentru a fi păstrată la frigider, este solicitată și apa mai caldă, mai ales de către bătrâni și copii, ne-a spus Sergiu Manciu, angajat al Preturii Râșcani din capitală.

“Bineînțeles că e un lucru foarte bun și sunt bucuroși oamenii că poate nu au de unde să procure.”

În condiții de temperaturi ridicate ale aerului, specialiștii îndeamnă persoanele să evite expunerea îndelungată la soare, în special, între orele 11:00 – 17:00, să evite efortul fizic suprasolicitant și să opteze pentru haine din țesături naturale, subțiri și de culoare deschisă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram