‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriDenis Vornices: Costul sistemului antiploaie la cireș se răscumpără în doar un an problematic

Denis Vornices: Costul sistemului antiploaie la cireș se răscumpără în doar un an problematic

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pagubele din acest produse în urma ploilor în livezile de cireș au ajuns a fi extrem de mari. Unii producători au declarat pierderi de până la 70-80% pentru soiurile timpurii și aproximativ 30% pentru cele târzii.

Pe lângă produsele disponibile pe piață pentru a preveni crăparea, o metodă eficientă și durabilă este instalarea sistemului antiploaie.

Potrivit producătorilor, pierderile în acest caz sunt minime, sistemul antiploaie asigurând și alte avantaje importante. Mai multe detalii în acest sens ne-a oferit tânărul pomicultor Denis Vornices.

„Suprafața totală plantată cu cireș este de 8 hectare: 4 ha plantate în 2012 și alte 4 în 2018. Am ales în ambele cazuri 2 soiuri: Cordia și Regina, materialul săditor fiind procurat din Polonia și Italia. În livada deja pe rod, în 2018 am instalat sistemul antiploaie. Am ajuns la concluzia că acesta este absolut necesar după ce aproape toată recolta ne-a fost distrusă, pentru care, printre altele, deja avusesem semnat un contract de vânzare”, ne-a spus Denis Vornices.

Tânărul spune că deja în 2019 s-au putut bucura de avantajele sistemului, având pierderi minime în urma ploilor.

„Anul acesta avem o recoltă mai slabă din cauza temperaturilor mai reduse din timpul înfloritului – ceea ce a avut impact direct asupra polenizării și, ulterior, asupra formării fructelor. În circa 2 ani, când și livada tânără va oferi recolte mai mari, vom instala sistemul și pentru celelalte 4 hectare. Dacă ai pelicula instalată și îți protejează cireșele de ploi într-un an problematic, poți spune că ți-ai răscumpărat investiția”.

Durata de exploatare a sistemului este de peste 10 ani, în dependență de calitatea peliculei și calamități.

Denis Vornices spune că a reușit să protejeze și de grindină plantația datorită peliculei de calitate.

‹ adv ›

Potrivit specialiștilor din sector, costul sistemului antiploaie ar fi de aproximativ 20-50 de mii de euro per hectar, fără TVA, în dependență de performanța acestuia.

„La moment, furnizăm pe piață soluții antiploaie și antigrindină integrate într-un singur sistem. Ar fi vorba de un sistem dublu care protejează plantația de ambele probleme. Costul unui astfel de sistem performant ar fi de 27-50 de mii de euro, fără TVA, în dependență de particularitățile plantației și cerințele producătorului”, ne-a explicat Eugeniu Gudumac, consultant în producerea fructelor, Horti Management.

Avantajele sistemului antiploaie:

  • Reduce la minim pierderile provocate de ploile căzute în timpul recoltării;
  • Asigură păstrarea aspectului comercial al fructelor;
  • Facilitează procesul de polenizare;
  • Poate fi realizată recoltarea, indiferent de condiții;
  • Pentru soiurile timpurii – poate accelera coacerea;
  • Pentru soiurile tardive – permite păstrarea mai îndelungată;
  • Sistemul este flexibil, poate fi instalat atât în plantațiile existente, cât și la înființarea plantațiilor noi.

La instalarea sistemului antiploaie puteți beneficia de subvenții și returna o parte din cheltuieli.

În cadrul Submăsurii 1.2 suprafaţa minimă indivizibilă eligibilă pentru înfiinţarea plantaţiilor multianuale în cadrul prezentei submăsuri este de 0,5 ha, iar suprafaţa maximă anuală eligibilă – 25 ha.

‹ adv ›

Puteți solicita subvenții pentru echipament antiploaie nou în valoare de 40% din valoarea plasei antiploaie, maxim 100 000 lei/ha.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›