Dosarul Vento, la etapa de finalizare: Fostul șef al Procuraturii Anticorupție și subalternul său fac cunoștință cu probatoriul
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a finalizat urmărirea penală în dosarul Vento, actualmente, atât părțile vătămate, cât și persoanele învinuite de fabricarea acestui dosar la comandă fiind în proces de luare a cunoștinței cu probatoriul acumulat de procurori, înainte ca acesta să fie trimis în judecată.
Foto: UNIMEDIA
În concret, actul de inculpare îl vizează pe fostul șef al Procuraturii Anticorupție și un fost subaltern de-al său, ambii acuzați pentru patru capete de acuzare: „exces de putere”, „fals în acte publice”, „reținerea sau arestarea ilegală” și „tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate” – acțiuni comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării Vento.

La finele anului trecut frații Igor și Adrian Borș, co-proprietarii rețelei de benzinării Vento au fost reabilitați în drepturi, după ce s-a ajuns la concluzia că în 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă.

Numele fraților Andrian și Igor Borș, co-proprietari ai rețelei de benzinării Vento, se regăsește în lista celor 38 de dosare, care ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice și care au dus la urmărirea penală și judecarea, pe nedrept, a mai multor persoane.

În septembrie 2020, Procuratura Anticorupție a renunțat la învinuirile aduse co-proprietarului rețelei de benzinării Vento.

Printr-o dispoziție emisă de Procurorul General, în februarie curent, a fost instituit un Grup de control și monitorizare a unor dosare concrete și asta după ce instituția a luat act de Declarațiile și Raportul APCE, declarațiile unor organizații neguvernamentale, activiști civici, reprezentanți ai partidelor politice, dar și adresările parvenite pe adresa Procurorului General, din care rezulta o listă de dosare pretins politice.

La mijlocul lunii decembrie, Procurorul General declara că Viorel Morari s-ar fi folosit de funcția sa pentru a înlătura un potențial concurent, proprietarul rețelei de benzinării Vento, care ar fi vrut să deschidă o stație peco în apropiere de cea a familiei Morari.

Ulterior, în luna mai 2020, Alexandr Stoianoglo a reiterat că sute de oameni de afaceri au avut de suferit de pe timpul când Viorel Morari era șeful Procuraturii Anticorupție, iar unii erau obligați de procurori să renunțe benevol la averile și proprietățile lor, fiind arestați și condamnați ilegal.

La 20 mai, PG anunța că fostul procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) Roman Statnîi a fost pus sub învinuire pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, săvârșite în interesul unui grup criminal organizat.

Viorel Morari a fost reținut la data de 10 ianuarie anul curent, iar la data de 13 ianuarie a primit mandat de arestare pe un termen de 20 de zile. Acesta a respins acuzațiile care i se aduc și a declarat că dosarul în care este vizat este unul politic și făcut la comanda lui Dodon și Stoianoglo. Morari este cercetat penal pentru abuz în serviciu și fals în acte publice.


Pub