Igor Grosu: Noul Parlament al Republicii Moldova ar urma să înceapă ședințele plenare cel târziu pe 10 august

Președintele interimar al PAS, Igor Grosu susține că Parlamentul Republicii Moldova ar trebui să înceapă ședințele cel târziu pe 10 august. Totodată, acesta a menționat că în viitorul Guvern se vor regăsi și nume care au fost în garnitura Nataliei Gavrilița, care nu a mai fost învestită. Declarațiile a fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Foto: UNIMEDIA

„Chiar astăzi am avut o discuție la partid și am încercat să facem un orar, lucrurile sunt cam la suprafață. Deja depinde câți actori vor contesta și câte contestații vor parveni la Comisia Electorală Centrală, ulterior la Curtea de Apel. Un lucru este clar că cel târziu Parlamentul trebuie să devină funcțional la o lună după ziua scrutinului, asta ar fi 10 august”, a declarat Grosu. 

Acesta a mai menționat că în viitorul Guvern se vor regăsi și nume care au fost în garnitura Nataliei Gavrilița, care a acumulat zero voturi în fostul Parlament.

„Așteptăm momentul în care Parlamentul să devină funcțional, să aibă loc consultările fracțiunilor. În viitorul Guvern se vor regăsi și nume care au mai fost în garnitura Nataliei Gavrilița, dar vor fi și nume noi”, a spus Grosu.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, ședinţa de constituire a Parlamentului nou-ales este prezidată de cel mai în vârstă deputat. Preşedintele şedinţei oferă cuvânt Preşedintelui Curţii Constituţionale pentru prezentarea raportului privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.

În termen de 10 zile după constituirea legală a Parlamentului se constituie fracţiunile parlamentare. Acestea funcţionează în baza regulamentului propriu. Fracţiunile parlamentare sunt alcătuite din cel puţin 5 deputaţi aleşi.

După constituirea legală a Parlamentului se alege Preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. Pentru efectuarea alegerii Preşedintelui Parlamentului, Legislativul, la propunerea fracţiunilor parlamentare, instituie o comisie. Preşedintele Parlamentului se alege pe durata mandatului Parlamentului, prin vot secret.

Vicepreşedinţii Parlamentului se aleg la propunerea Preşedintelui Parlamentului, după consultarea fracţiunilor parlamentare, prin vot deschis, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Biroul permanent al Parlamentului este organul de lucru al acestuia şi se formează, ţinându-se seama de reprezentarea proporţională a fracţiunilor în Parlament. Din el fac parte, din oficiu, Preşedintele Parlamentului şi vicepreşedinţii.

Preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii, membrii şi membrii supleanţi ai comisiilor permanente se aleg de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Componenţa nominală a comisiilor permanente se stabileşte ţinându-se cont de reprezentarea proporţională a fracţiunilor în Parlament.

Pe 11 iulie 2021 în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare anticipate, acesta fiind cel de-al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenței țării. Cetățenii au ales o nouă componență a Parlamentului – organul legislativ al statului.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și Partidul Șor acced în Parlament după prelucrarea a 100% din procesele verbale. Astfel, PAS ar obține 63 de mandate, BECS – 32 de mandate, Partidul Șor – 6 mandate. 


Pub