Principală  —  IMPORTANTE   —   Federația Rusă, obligată de CEDO…

Federația Rusă, obligată de CEDO să achite peste 20 de mii de euro unui tânăr condamnat pentru că a refuzat, din motive religioase, să îndeplinească serviciul militar în regiunea transnistreană

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat încălcarea Articolului 9 din Convenție și anume încălcarea dreptului la libertatea de gândire, de conștiință și de religie în cauza ce se referă la condamnarea unui tânăr pentru refuzul, din motive religioase, de a îndeplini serviciul militar în regiunea transnistreană.

CEDO a constatat că condamnarea tânărului pentru eschivarea de la serviciul militar a constituit o ingerință în libertatea sa de a-și manifesta religia și nu există elemente care ar permite Curții să considere că a existat un temei juridic pentru a interfera cu drepturile reclamantului garantate de Articolul 9 din Convenție.

Reclamantul, membru al unei comunități religioase din regiunea transnistreană a solicitat autorităților din regiunea transnistreană să fie încorporat în serviciul civil în schimbul serviciului militar, în baza convingerilor sale religioase.

În anul 2010 a primit refuz la solicitarea, autoritățile din stânga Nistrului inițiind un dosar penal pentru eschivare de la serviciul militar. În 2011 „judecătoria Rîbnița” l-a condamnat pe tânăr la un an de privațiune de libertate pentru infracțiunea imputată. În 2012 „curtea supremă” a republicii moldovenești nistrene a menținut decizia „primei instanțe”.

CEDO a stabilit responsabilitatea Federației Ruse pentru încălcarea constatată în prezenta cauză, făcând referire la controlul efectiv exercitat în regiunea transnistreană și sprijinul militar, economic și politic continuu acordat structurilor din regiune, constatând, astfel, o încălcare a Articolului 9 din Convenție de către Guvernul rus.

Federația Rusă trebuie să achite reclamantului 15 mii de euro pentru prejudiciul moral și 5 555 de euro pentru costuri și cheltuieli.